Ünnepi koncert az Erzsébet-templomban

Két tehetséges, fiatal művész adott hangversenyt október 23-án, nemzeti ünnepünk estéjén a Szent Erzsébet templomban. Magda Dávid orgonaművész és zeneszerző, valamint Andor Csilla énekművész kápráztatott el bennünket az esti szentmise után. Liszt Ferenc: „Funerailles” (Temetés) című nagyszabású műve szólalt meg elsőként Magda Dávid kitűnő orgonajátéka által. Az 1848-as magyar szabadságharc bukása mélyen megrendítette Lisztet, ezzel a művével az október 6-i drámai eseménynek állított emléket. Szép és méltó kezdése volt a hangversenynek a „Funerailles” megszólaltatása nemzeti ünnepünkön.

Továbbá barokk, romantikus és kortárs zene szólalt meg, mégpedig Magda Dávid, mint zeneszerző is bemutatkozott, saját kompozícióiból adott elő két darabot, egy fiatalkori „Concertót” – amely Vivaldi stílusát idézi mai kompozíciós eszközökkel – és „Ave Maria” című különleges, sajátos szemszögből láttatott nagyon szép művét, Andor Csilla énekművész kiváló előadásában, a szerző kíséretével. J.S. Bach 80. kantátájából hallottunk még egy áriát, valamint Gounodtól egy énekbe foglalt imát Csilla szárnyaló énekével, akinek hangja betöltötte a templom minden zeg-zugát. Orgonaművészünk játéka által megismerhettünk egy Bach kortárs, Johann Gottfied Walther zeneszerző remek Concertóját is, majd a hangverseny utolsó műsorszámaként Magda Dávid bravúros improvizációjával bűvölte el hallgatóságát. Egy megadott témára, az „Áldjon meg minket Szentatya Úristen” kezdetű népénekre improvizált. Igazán csodálatos alkotás született azokban a pillanatokban…

Végül sajnálattal kell megjegyeznem, hogy kevesen voltak kíváncsiak erre az ünnepi hangversenyre. Mindenesetre köszönjük Dávidnak és Csillának a számunkra nyújtott feledhetetlen zenei élményt!

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük