Teréz anya Családi Nap

Istennek hála június 15-e nagyon szép ünnepnap volt az újszegedi közösség számára. A Teréz templomban a szorgos kezek már reggel 8 után megkezdték a munkát, hogy előkészítsék a programot az érdekődők számára.

A Teréz Anya Családi Bölcsőde dolgozói izgalmas kalandparkot varázsoltak a kertben és a közösségi térben, ahol a teremtésvédelemhez kapcsolódó kihívások (palackerdő, teakóstolás, virággá változás, hangyaút és más érdekességek) várták a kisgyermekes családokat.

A felnőtt korosztály a Dómban tartott papszentelést követően csatlakozott a programokhoz. A Határbástya Kft-nek köszönhetően nagyon ízletes paprikás krumplit ebédeltünk, amelyhez a kedves testvérek finom süteményeket hoztak.

A lelki táplálékról Pálfai Zoltán atya, makói plébános gondoskodott. Előadásában felhívta a figyelmünket, hogy ahogyan Jézus biztatta Pétert, hogy „evezz a mélyre!”, küldetésünk teljesítésekor nekünk is ez a teendőnk.

Péter és társai arra kaptak meghívást, hogy elszakadjanak a biztonságot jelentő parttól akkor, amikor emberileg nincs értelme. A felhívás a kockázatvállalásra, az ismeretlen felé elindulásra, az egész csapatnak szólt. Paffy atya rámutatott arra, hogy manapság mintha a nagyszombati bénult tanácstalanságot élnénk át.

Nagypénteken ugyanis döbbenettel látták, hogy Isten csatát, sőt háborút veszített, mert Krisztus oda zarándokolt el, ahová senki nem gondolta, a halálba. Mi is ebben vagyunk most, a háborúk, a pandémia, a szétszakított társadalom miatt ott vagyunk a nagyszombati csendben.

A fő kérdés az, hogyan reagálunk minderre? Küldetésünk „hétfejű tündérjét” (az együtt cselekvés, a személyesség, a csend, az egyszerűség, a művészetek és kultúra missziója, a kisebbségi lét komolyan vétele, a rejtett hitelesség) adta nekünk támaszul. Az előadás elhangzottakat azután véletlenszerűen kialakított kiscsoportokban volt alkalmunk átbeszélni.

16 órakor szakrális körtánc vette kezdetét a templomban, amely az előadáshoz is kapcsolódott. A Szentlelkethívó taizéi énekek közötti szünet a csönd erejét adta. Az együtt és a bátorság megjelenítését tánclépésekkel, egyszerű mozdulatokkal élték át a résztvevők. A középre állított gyertya Istent szimbolizálta.

A nap zárásaként a 17 órakor, Attila atya által tartott szentmisén áldásban részesültek a jubiláns házasok: Jászfalusi Péter és Tímea (5), Orcsik Sándor és Olga (10), Német Attila és Teodóra (30), Király László és Zsuzsa (30), Bonecz Tamás és Anikó (30), Pap László és Krisztina (35), Szántó Zoltán és Katalin (35), Király József és Edit (45), valamint Szántó Lajos és Mária (45 év). Velük együtt adtunk hálát Isten előtt kötött életre szóló szövetségükért.

A jubiláns házasokról szóló fotókat itt lehet megnézni, letölteni »

A fotókat Körmöczi László készítette.

Hálás köszönet Pálfai Zoltán atyának, Attila atyának, minden megjelentnek, szervezőnek, az előkészítésben és az elpakolásban résztvevőknek! Egy igazán tartalmas és örömteli napot töltöttünk együtt. Evezzünk a mélyre, lépjünk mások felé és életünkkel példázzuk azt a közösségi szeretetet, amit eddig is megéltünk, hiszen „Krisztus szeretete sürget minket!” (2 Kor 5,14)

Dobóczkyné Bús Márti

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük