Szemek és fények

A csütörtök esti felnőttkatekézis órán nemrég Máté evangéliumának jól ismert sorairól beszélgettünk: „A test világossága a szem. Ha tehát a szemed jó, egész tested világos lesz, de ha a szemed rossz, az egész tested sötét lesz. Ha pedig a benned lévő fény sötétség, mekkora lesz akkor a sötétség” (Mt 6,22-23)!

„Milyen szép és igaz!” „Valóban fontos jól látni, hogy világosság legyen bennünk.” „Gyakran említjük, hogy a szem a lélek tükre” – hangzottak a hozzászólások a virtuális térben e gyönyörű bibliai képek nyomán. Előző olvasmányunkban a bölcsesség vonatkozásában jelent meg a fény (Bölcs 7,1-16), s ez a párhuzam rajzolódott ki előttünk karácsony második vasárnapjának szentmiséjében is, amikor Sirák fia könyvének üzenetéről (Sir 24,1-4.12-16) az Ige-himnusz fényében elmélkedtünk: „Az igazi világosság, aki minden embert megvilágosít, a világba jött” (Jn 1,9).

 

Vajon hány szempár látta ezen a télen az advent és a karácsony fényeit? Hány tekintetben tükröződött a gyertyaláng? Megváltozott világunkban már hosszú ideje csak a szemeket látjuk egymás arcából, találkozásaink alkalmával olykor egy csodálkozó „te vagy az?”- mosollyal oldva a helyzet abszurditását.

Ilyen különös módon tanít a látás fontosságára a jelen? Mintha azt kívánná, hogy összekapaszkodjanak a tekintetek. De mily furcsa látvány lehet egy tanárnak vagy a miséző papnak az a sok szempár a maszkok fölött! Ez a kép nem szerepel a Bibliában, ez korunk szimbóluma. Ám a Szentírás mégis választ ad minden kérdező tekintetre. S a szemet nem takarja el a maszk! Észrevesszük-e hát a fényt? És hogyan tekintünk egymásra a hétköznapok megannyi élethelyzetében? „Teremtő ereje van a tekintetnek” – fogalmaz Böjte Csaba testvér örömteli gondolatokban bővelkedő füveskönyvében, bizton állítva, hogy szemünk által tükörré válhatunk a másik ember számára, aki olyannak látja majd magát, amilyennek a szemünk tükre mutatja (Böjte Csaba füveskönyve, Helikon Kiadó, 2020). Teremtő erő: milyen szép kifejezés! Mintegy visszavezet bennünket a kezdethez, hogy amit a szemről és a világosságról a Bibliában olvasunk, érvényes legyen számunkra itt és most, maszkos világunkban is.
Péterffy Gabriella

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük