Sonkodi Rita festőművész kiállításán jártunk

Sonkodi Rita neve mindannyiunk számára ismerős. Ő festette a Teréz anya templomunk oltárképét. Nekem már ezen a képen is átsejlik egy varázslat.

Hétvégén a Takaréktár utca 1-ben található nagyon szép és tágas galéria zsúfolásig megtelt az esti tárlatvezetésre érkező érdeklődőkkel. Rita ezt tárlat-meséknek nevezi. Az egy hónapja nyitva lévő kiállításon már a többedik ilyen alkalom volt.

Milyen a kiállítás? Gyönyörű! 30 év anyagából rakta össze a művésznő. Szinek, formák, vonalak, emlékek, történelem és poézis. Képeivel emléket állít nagymamája biciklijének, több költőóriás írógépének, Mindszenty bíboros úr templomának és miseruhájának, Szent-Györgyi Albert evezőinek. Szívesen festi a kastélyokat és katederálisokat, a Dóm tér árkádjait, az órákat és rózsaablakokat.

Maga a tárlatvezetés is nagy élmény volt. Festészetének minden korszakáról mesélt. Szeret az éppen aktuális témájának utána olvasni, megismerni élettörténeteket. Saját megfogalmazása szerint, megfesteni a képet már a legegyszerűbb dolog. Lehet, hogy a képein átsejlő varázslat éppen ettől a sok, a képek megfestését megelőző kutatástól és keresgéléstől származik. Leás a dolgok mélyére és azt hozza fel.

Képeinek nem csak nevet ad, hanem sok kép alá idézeteket is ír. Gyerekkora óta gyűjti őket és válogat belőlük egy -egy elkészült alkotásához.

Álljon itt néhány: „A szép mozgás a szem muzsikája”; „Hinni kényelmes, tudni hasznos, kételkedni szükségszerű”; „A világ formája a mozgás, a lényege a nyugalom.”

Szebbnél szebb képek, gyönyörű színek, varázslatos tusrajzainak lenyűgöző dinamikája. Minden képen – nem csak a szakrális témájúakon – átjön a lélek szépsége. Lenyűgöz, elvarázsol és valami olyan kivételes élménnyel ajándékoz meg, amit csak ritkán érez az ember a galériákban.

Köszönjük Rita, hogy Isten áldotta tehetséged ilyen csodává bontakoztattad.

Ludányi Olga

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük