Négy evangélista a Teréz anya templomban

Amikor hallottam, hogy megépült a Teréz anya templom, megszólalt bennem a hang, hogy milyen jó lenne készíteni oda valamilyen szakrális képet. Egy éve kaptam a bizalomteljes felkérést Attila atyától, hogy öntsem formába az evangélistákról alkotott elképzelésemet.

Ezt követően sokat foglalkoztam e négy nagyszerű férfival és munkásságukkal. Szerettem volna felmutatni, hogy magunkfajta emberek voltak az evangélisták, mégis a halhatatlant ragadták meg.
Közel engedtem magamhoz azt a látásmódot, amely a Jézusról szóló beszámolójukból fakad. Az imádságot ajándékba kaptam az alkotás során. Az imádságra erős hívást éreztem, mikor festettem, égettem, korrigáltam.

Az alkotás magányos műfaj, de én egy percre sem éreztem egyedül magam, mikor készítettem a lemezeket. Időközben én magam is formálódtam oly módon, hogy másként fogom hallgatni az evangéliummal kapcsolatos szentbeszédet, mint a képek készítése előtt.

Vörösrézre domborítottam és az ötvöszománc technikát használtam. A zománc örök életű anyag: nem ég el, mert tűzben született. Itt-ott transzparens festéket is használtam, hogy jelezzem az örökkévalóságot. Ahogy megtörik a fény az üvegen át a fémen, úgy kapjuk mi is az égi jeleket. Számomra is felemelő volt e nemes feladat. Köszönöm a bizalmat.
Barkos Bea, képzőművész

A munkálatok mecénásai azok lehetnek, akik egyik-másik képet úgymond „örökbe fogadják”. Elsőként dr. Szabó Mátyás és felesége, majd Talló Éva testvérünk pénzbeli adományát fogadtuk erre a célra, és sorra érkeznek a hívek további felajánlásai. A tűzzománc képek felhelyezésében Szendrényi András serénykedett, s így január 5-én, a déli szentmisén, az Úr megjelenésének ünnepéhez kötődő vízszentelést követően plébánosunk felszentelhette a kórus oldalát díszítő tűzzománc táblaképeket.
a Teréz-templom angyalai

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük