Modern Emmausz – online bibliaóra 2020 tavaszán

Esteledett, amikor számítógépeink előtt összegyűltünk a bibliaórára. Ezúttal nem a plébánia nagytermében, hanem mindenki a maga otthonában, egymástól fizikailag távol, de lélekben közel. Hosszú ideje úton voltunk már a járványveszély fenyegetettségében. Három nappal húsvéthétfő után imádságot követően beszélgettünk mindarról, ami történt. Kerestük a fényt. Attila atya az emmauszi tanítványokról szóló szakaszt olvasta fel az evangéliumból, aztán arra kért bennünket, hogy próbáljuk felidézni a számunkra legemlékezetesebb szövegrészeket.

egyszer csak maga Jézus közeledett… (Lk 24,15); Ekkor megnyílt a szemük, és felismerték… (Lk 24,31); Hát nemde lángolt a szívünk, amikor beszélt hozzánk az úton…? (Lk 24,32) – hallatszottak az Örömhír szavai minden irányból, áthatolva téren és időn. Kétezer esztendős, szerte a világon számtalanszor elhangzott mondatok, melyek sértetlenül vészelték át a történelem viharait, s még ma is velünk vannak.

Lukács evangélista, ugye nem gondoltad, hogy egyszer ilyen különös módon idézünk Téged? Te orvos voltál, vajon hogyan szólnál hozzánk a járvány idején? És ti, emmauszi tanítványok, láttok-e most bennünket? A ti szemeiteket már nem akadályozza semmi, megtanultatok látni az emmauszi úton. De a mi látásunkat rengeteg minden korlátozza ebben a világban, az utóbbi időben különösen. Nekünk oly sok mindenünk van, ám e bezártságban nincs út, amelyen járhatnánk, nincs asztal, amelyhez közösen leülhetnénk, s a szent kenyérből sem részesülhetünk már hetek óta. Virtuálissá lett az életünk!

Abban azonban hasonlatosak vagyunk hozzátok, hogy töprengéseink közben Jézus felé fordulunk. Ahogyan a mai naplementében is, mikor a ti szavaitokkal kérjük Tőle: Maradj velünk! (Lk 24,29).

Péterffy Gabi


Plébánosunk továbbra is várja Olvasóink írásait, amelyben megfogalmazzák a nehézségek ellenére megélt pozitív élményeiket és annak megfelelő elhatározásaikat, hogy mindezzel másokat is elgondolkoztassanak. „Mit éltem meg a kijárási korlátozások idején? Mit látok másként? Mit szeretnék ezután is folytatni?

Email: plebanos.ujszegedi@gmail.com

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük