Iskolás gyermekek elsőáldozása

Legkisebb gyermekünk ebben a tanévben volt negyedik osztályos, ezért lehetősége nyílt arra, hogy elsőáldozásra jelentkezzen a hitoktatóknál. Réka lányunk lelkesen csatlakozott. Az újszegedi plébánián háromhetente szombat délután felkészítésen vettünk részt, gyermekek és szülők egyaránt: a gyermekeket a hitoktatók készítették fel, több alkalommal is kisebb műsorral leptek meg minket, miközben, mi szülők, Attila atyával Szentírást olvastunk és a szentségekről, hitéletről beszélgettünk kötetlenül.

Június elsején a gyermekek a játékos hittan vizsga után elvégezhették első szentgyónásukat a templomban, kislányunk örömtől csillogó szemmel jött ki Flóri atyától.

Másnap Úrnapi szentmise keretében került sor 36 gyermek elsőáldozására. Reggel gyönyörűen feldíszített templomba érkeztünk meg a nagyszülőkkel és a keresztszülőkkel együtt. A Szent Erzsébet templom hamarosan megtelt az elsőáldozásra készülő, ünneplőbe öltözött hittanosokkal és családjaikkal. Az ünnepi misén az olvasmányban Mózesről és a tízparancsolatról hallhattunk, amikor Isten szövetséget kötött választottjaival. Az evangéliumi szakasz Jézus utolsó húsvéti vacsorájáról szólt, amelyen Jézusban megköttetett az új és örök szövetség Isten és az emberek között.

Elgondolkodtató volt számunkra, hogy az ószövetségi olvasmányok ismerete nélkül nem értenénk meg teljesen Jézus cselekedeteit, az újszövetségi eseményeket. Hiszünk abban, hogy Jézus valóságosan jelen van az átváltoztatott kenyérben és borban. Jézus azért adja nekünk testét és vérét, hogy magunkhoz vegyük őt. Lelki táplálék számunkra ebben az életben és ő az örök élet kenyere is számunkra. Jézust hordozzuk, belőle merítünk erőt nap mint nap.

A prédikációt követően feledhetetlen látvány volt, ahogyan gyermekeink égő gyertyával a kezükben vallották meg hitüket, majd örömmel vették magukhoz Krisztus testét.

Különleges érzés volt számunkra, hogy a szülői áldással még jobban részesei lehettünk annak, hogy gyermekünk először járult a szentáldozáshoz.

A szertartás Úrnapi körmenettel zárult a Ligetben, a mise után pedig egy kis szeretetvendégséget tartottunk a templomkertben. Hálásak vagyunk a Jóistennek ezért a gyönyörű ünnepért! Köszönjük a sok áldozatos munkát az atyáknak és a hitoktatóknak, valamint a szülőtársaknak is egyaránt.

Tallósyné Dani Andrea

 

A fényképek letölthetők innen: https://photos.app.goo.gl/ybv6SPjWDRD7ux7z7
A fotókat  Körmöczi László készítette.

Első alkalommal részesültek a bűnbocsánat szentségében, és szentáldozáshoz járultak:

Ábrahám Csanád, Battancs Bertalan Szilveszter, Berkó Rita Nikolett, Berényi Luca, Brandt Hunor, Brzózka Bogdan, Buzás Ádám, Cedolini Riccardo, Deák-Kovács Bence, Gódor Kata, Rocskár Jázmin Rebeka, Fintor Tas, Fröhlich-Jánossy Péter, Futó Lotti Veronika, Fülöp Hanna Lili, Gombos Petra, Gyapjas-Sári Balázs István, Hajdúk Maja, Kocsis Anasztázia, Kovács Melinda, László András, Makádi Nándor, Móczár Gellért, Nikodémusz Hanna, Papp Maja Alexa, Sipos Lilla, Somogyi Máté Richárd, Stutzmann Zselyke Viola, Szabó Panni Jázmin, Szabó Glória Flóra, Szőcs Zsófia, Tóth Máté Gergő, Tallósy Réka Zsófia, Verdure Dávid, Vései Luca, Vörös Adél, Weiser Sámuel.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük