Hitoktatók találkozója, előkészületek az elsőáldozásra

Attila atya meghívására február 1-én, szombaton Budapestről, a Zugligeti Szent Család Plébánia plébánosa Bodor György atya és két hitoktatója jött el hozzánk, hogy szakmai tapasztalataikat megosszák mivelünk, újszegedi hitoktatókkal.

Gyuri atya és munkatársai bemutatták szeretetett plébániájukat: büszkén mutattak fényképeket az – Erzsébet-templomunkhoz hasonló – neogót stílusú templomukról, meséltek a cserkészcsapatukról, a nyári táborokról, a plébánián folyó katekézis-csoportokról és az iskolai hittanoktatásról. Elmondták, hogy náluk 700 hittanos gyerekkel 15 hitoktató foglalkozik, és a mienkéhez hasonlóan sokféle plébániai csoportba lehet bekapcsolódni.

A ppt bemutatóval kísért előadásban az Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatos tudnivalókat és az Eucharisztia lelki-fejlődésünkre gyakorolt hatásáról és felelősségünkről beszélt Gyuri atya. Ezt követően a gyakorlati hitoktatásuk tapasztalataiból megosztották elsőáldozási felkészítő 2 évre bontott tematikájukat. Megajándékoztak minket e felkészítőnek 2 évre kidolgozott tanmenetükkel. Jó volt kötetlenül, őszintén beszélgetni, meghallgatni egymás örömét és próbálkozásait, keresni az evangelizációs útjait.

Módszertani képzést is kaptunk tőlük, amikor az általuk hozott eszközök segítségével rögtönzött órabemutatónak lettünk résztvevői.

A délelőtt során mi is megosztottuk velük az újszegedi plébánia gyakorlatát, különösen ami a elsőáldozási felkészítő foglalkozásokat illeti. A jó hangulatú beszélgetést követően mi is megmutattuk szép templomunkat, ahol énekelve imádkoztunk, majd közös ebéddel zárult a találkozás.

Nagy örömünkre kaphattunk azokból a társasjátékokból („Eucharisztia”, „Kapcsolj!”, „Theopoly”), melyeket – hobbiként – Gyuri atya fejlesztett ki, hogy ezzel is segítse a játékos hittanórákat. Attila atya pedig a csütörtöki felnőttkatekézisen használt kötetekkel ajándékozta meg vendégeinket, sőt kaphattak Flóri atya könyvéből is. Reméljük eleget tudunk tenni a kedves meghívásuknak, és mi is ellátogatunk egyszer a Zugligeti Szent Család plébániára. Köszönjük ezt a lélekemelő szép délelőttöt.

Ezt követte délután az elsőáldozásra készülő gyermekekkel és szüleikkel való találkozás. Míg Attila atya a szülőkkel beszélgetett, a kb. 25 hittanos gyermekkel a nagyteremben a Kánai menyegző bibliai témakörét dolgoztuk fel beszélgetéssel, dramatikus előadással. A következő, hasonló alkalom, amikor az elsőáldozó-jelölteket szüleikkel együtt várjuk a plébánián, március 7, szombat délután lesz.

Miután a hittanosok és szüleik hazatértek, mi, hitoktatók beültünk a nagyterembe és közösbe tettük e tartalmas és léleképítő napnak tapasztalatait, majd a jól végzett munka örömével indultunk haza.

Gál Viktorné, Ili

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük