Építeni csakis szeretettel

„Építeni csakis szeretettel!” Ezzel a címmel nyílt a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában egy nagyon szép kiállítás. Ennek megtekintése volt az Újszegedi Csütörtök Esti Társaskör idei első programja.

Az 1938-as hármas szentév egyházmegyénkben történt eseményeit mutatja be. Mi is volt a hármas szentév? 1938-ban volt 900 éve, hogy Szent István Mária oltalmába ajánlotta az országot. Sajnos, ugyanebben az évben elhunyt államalapító királyunk-így halálának is 900 éves évfordulójára emlékeztek. Nem utolsó sorban ebben az évben hazánk adott otthont a 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.

Az a megtiszteltetés érte nagy létszámú csoportunkat, hogy Dr. Serfőző Levente atya a kiállítás kurátora, kalauzolt bennünket. A kiállított relikviákon, a nagyon szépen szerkesztett tablókon Levente atya lelkes magyarázatán ámultunk és bámultunk. Meghatódtunk, hogy Trianon után 18 évvel, egy megcsonkított ország és egy nagyon megcsonkított egyházmegye, milyen összefogásra és hitének milyen mély megélésére volt képes. Több évi kutatómunka és sok-sok személyes találkozás eredményeként gyűlt össze ez a sok és érdekes dokumentum.

Egy-két érdekesség és kedvcsináló a július 20-ig látogatható kiállításról. 1938-ban az Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére kapott először díszkivilágítást a Lánchíd. Újszegedi vonatkozású pedig, hogy 1937-ben építették és szentelték fel a Ligetben lourdes-i barlangoltárt, melynek középpontjában állt-Tápai Antal szobrászművész gyönyörű Mária szobra. Megjegyezzük, hogy a kommunista városvezetés 1967-ben – tereprendezés címén – leromboltatta a barlangoltárt, de hála az Úrnak, hogy lelkes hívek megmentették a szobrot és bemenekítették a plébániatemplomba, ahol most is a jobb oldaloltárt díszíti.

1938-ban a nemzet ünnepelni akart, és ebből a hitből mi is erőt meríthetünk. Istenben bízva fogjunk össze, és mi is építsünk szeretettel! Ezzel a lelkülettel készüljünk az idén szeptemberben ismét Magyarországon rendezendő Eucharisztikus Kongresszusra. Elődjeink hitéből és nemzetszeretetéből mi is erősödjünk!

Köszönjük Levente atyának, hogy ilyen tartalmas estével ajándékozott meg bennünket. Bátorítok mindenkit, hogy nézze meg a kiállítást szeretteivel – bizonnyal nagy élményben lesz része!

Ludányi Olga

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük