Efezusban, Szent Pál nyomdokaiban jártam

Január 18-án – Attila atya távollétében – került sor Homoki Nagy Mária előadására a csütörtöki Felnőtt katekézis keretein belül. Mária szeptemberben járt Efezusban egy turistacsoporttal, akik látogatásukból néhány órát erre a régen nyüzsgő, annak idején nagyvárosnak számító helységre szántak.

Előadónk alaposan felkészült, saját fotóin kívül látványos prospektust is hozott, valamint sok információnak nézett utána, hogy a látottakat, halottakat tudjuk kötni az evangéliumban olvasottakhoz, és a történelemből ismert tényekhez. Szent Pál útjai sorában igen fontos állomásnak számít Efezus, hiszen három éves tartózkodása alatt sokat tett az egyházért, az ott kialakuló keresztény közösségekért.

Később is több levelet küldött ezeknek a fiatal keresztény csoportoknak, hogy megerősítse, helyreigazítsa őket. Sajnos, – mint megtudtuk, – az egykor virágzó, élettel teli nagyvárosnak ma már csak romjai vannak, nagyrészt még azok is feltárásra várnak. Ami viszont már kikerült a régészek keze alól, az nyüzsgő, turisták által kedvelt látványosság.

A beszámolót mindannyian nagyon élveztük, nem csak a precíz, felkészült tartalom miatt, hanem a közérthetően megfogalmazott, vetített képekkel színesített előadásmód miatt is. Nem csoda, hogy a végén spontán taps tört ki a hallgatóságból, de még olyan önkéntelen mondatok is elhangzottak, hogy „olyan, mintha mi is ott lettünk volna.” Valóban, lélekben kicsit ott voltunk Szent Pállal és az akkori keresztényekkel. Köszönjük Mária!

Aradi Márta

Fotók: a Celsus-könyvtár romjai, Pál apostolról egy modern és egy ókori kép 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük