Az Ökumenikus Kórus adventi koncertje

December 12-én, kedden este az Erzsébet-templomban a már hagyományosnak számító szép, adventi koncerttel készült a Szegedi Ökumenikus Kórus. Két vendég kórust is hallhattunk az est folyamán: a Király-König Péter Alapfokú Művészeti Iskola „König Hang” nevezetű leánykart, valamint a „Szegedi Ökumenikus Gospel” kórust. A karnagyok Baloghné Kovács Magdolna és Nagy-Szabó Kornélia ez alkalommal is kitűnően vezették az énekkarokat, zongorán közreműködött Zsigmond Gábor zongoraművész.

„Laudate omnes gentes, laudate Dominum” (Dicsérje minden nemzet, dicsérje az Urat) taizéi énekkel vonult be a templomba, betöltve annak minden szegletét: a hölgyek az utca felől, a férfiak a sekrestye felől, s így tudatosan vagy sem – számomra érdekes felfedezés -, hogy ebben a formációban keresztet alkotva haladtak az oltár felé.

Dr. Homoki Nagy Mária a kórus nevében mondott ünnepélyes, bevezető köszöntőjében Advent jelentőségéről beszélt, lelkes szavai biztatták a jelenlévőket, hogy szívüket, lelküket tárják ki Jézus Krisztus eljövetelére várva, engedjék a SZERETET növekedését szívükben, amely által egyre közelebb juthatnak Jézushoz, Istenhez.

Elsőként a Szegedi Ökumenikus kórus szólaltatott meg ismeretlen szerzőtől három szép, adventi éneket, majd a König Hang leánykar Bárdos Lajos Mária altatódalát adta elő, utánuk az Ökumenikus Gospel kórus műsorát hallhatta a közönség. Léleksimogató, a szívet melegséggel betöltő énekek csendültek fel ezen az estén is, mégpedig remek előadásban.

A kórusművek elhangzása között Homoki Nagy Mária szavalt két gyönyörű, adventről szóló verset, először ismeretlen szerző „Advent” című költeménye, majd Dsida Jenő: „Közeleg az Emberfia” című verse hangzott el mély átéléssel.

A hangverseny befejező produkciója előtt a három kórus együtt énekelte Jerry Estes amerikai zeneszerző művének 3 tételét („Kyrie”, „Adoremus”, „Glória”) Nagy-Szabó Kornélia és Zsigmond Gábor kitűnő zongora kíséretével, a művet vezényelte Baloghné Kovács Magdolna.

E nagysikerű darab után a koncert zárásaként az ismert, Istent dicsőítő karácsonyi ének harsant fel, kórus és hallgatósága egy szívvel-lélekkel zengte „Dicsőség mennyben az Istennek, békesség földön az embernek!”

Köszönet minden résztvevőnek a szép élményért!

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük