Akárki – a Liget Társulat új előadása

A Liget Társulat immáron 7. alkalommal ajándékozta meg és varázsolta el közönségét, ez alkalommal egy moralitásjátékkal. A XV. századi angol szerző neve ismeretlen, a darabot Bodolai Géza – Klebniczki György – Szendrényi Borbála dolgoztak át és fel moralitás revűvé. Az „Akárki” címmel bemutatott darab előadására a Bálint Sándor Művelődési Házban került sor Jáger Richárd igazgató úr jóvoltából 2022. április 17-én, húsvétvasárnap.

Attila atya támogatásával a plébánián hónapok óta kemény munka, áldozatos készület előzte meg ezt az igazán színvonalas, gördülékeny, látványos előadást, Kaj Ádám rendezésének, a szereplők lelkes játékának, Klebniczki György zongoraművész- zeneszerző erre a darabra komponált kitűnő zenéjének, Szendrényi Borbála dalszövegeinek, Nyúzó Eszter koreográfiájának köszönhetően.

A darab üzenete mindannyiunk számára fontos, elgondolkodtató és tanulságos, hiszen az „Akárki” mi vagyunk, a neve is arról árulkodik, hogy személye lényegtelen, mindenkit érint ennek az erkölcsi példázatnak a története. Amikor lejár az ember földi mandátuma és elérkezik a számvetés ideje, a vagyon, pénz, erő, tudás, szépség, barátság stb. mit sem ér már, ezek mind elmaradnak, elhagyják az evilági életből távozót, csak a szeretetből fakadó jótettek „üdvözítik” az Isten ítélőszéke elé álló embert. Akárki természetesen a mennybe akar jutni, ezért végső kétségbeesésében bármit hajlandó megtenni, még a Halált is – akit az Úr küldött érte – meg akarja vesztegetni a pénzével, – ami természetesen nem sikerül neki.

Nagyon színes, időnként humoros, máskor megható jelenetek váltották egymást az előadásban. A főszereplő Akárki-hez kötődő, az általa értéknek tartott dolgokat megszemélyesítő szereplők remek, karakteres alakításai, a szép, hangulatos zenei betétek, elragadó énekek és táncok által vált a darab élvezetessé.

Különösen is megható volt Akárki és a Jótett találkozása, e jelenet rávilágított az emberi élet egyik legfontosabb céljának lényegére. Jótettek nélkül „minden csak hiábavalóság”, ahogy a Prédikátor könyvében olvashatjuk.

E bemutató előadás után – reméljük – többször is eljátszásra kerül a darab. Legközelebb pünkösdvasárnap a Tiszateátrumban – szeretettel ajánlom mindenkinek!

A szereplők: Akárki: Ótott Ferenc, Halál: Sipos Márk, Az Úr hangja: Thorday Attila atya, Testvér: Bohus Gábor, Jótett: Tóth Judit, Tudás: Noé Dominika,Szépség: Noé Veronika, Barátság: Lantos Csaba, Erő: Kiss Gergely, Rokon: Szakter Zsuzsa, Józanság: Lantos Márta, Vagyon: Jászfalusi Péter, Öt Érzék: Szendrényi Borbála.

Technika: Pár Zoltán, Koreográfia: Nyúzó Eszter, Jelmez: Fülöp Dudás Kata és Noé Veronika, Hangszerelés: Varga Balázs és Kiss Gergely. A rendező munkatársa: Bús Márta. Rendezte: Kaj Ádám.

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük