Magányosok karácsonya

Évek óta hagyomány a plébánián, hogy az ismeretségi körünkben élő emberek közül meghívjuk azokat, akik magányosan, vagy kirekesztve, bezárkózva töltenék ezt az ünnepet, és akik szívesen vannak velünk néhány órát, hogy együtt ünnepeljük a Karácsonyt egy kis műsorral és ünnepi ebéddel.

Most is így tettünk, sokakat meghívtunk, néhányan el is fogadták a lehetőséget, így 25 vendég jött el erre az alkalomra. A délelőtti szentmise után a plébánia nagytermében volt a gyülekező, ahol névre szóló asztalhelyek, személyes ajándékok várták a meghívottakat. Fontos volt számunkra a személyesség és a családias légkör, hogy mindenki azt érezze, hogy ez az ő Karácsonya is.

A műsor összeállításában akadályozott minket, hogy sokan, akik ígérték a segítségüket, lebetegedtek, így spontán megoldásokat kellett találnunk. Hála Istennek, sokan a vendégül látottak közül is szívesen részt vettek a műsor alakításában, felolvastak egy-egy verset, hoztak idézeteket, meséltek saját karácsonyukról. Sok szép hagyományos karácsonyi éneket is elővettünk, és igyekeztünk együtt énekelni.

Az ebéd is igazán ünnepi volt, Bittó Árpád cége, a Sport-Life emberei kedvezményesen biztosították a frissen készült jóízű ételt, amit ki is szállítottak melegen, és amit mindenki megdicsért. A kis létszámú asztaloknál lehetőség volt a személyes ismerkedésre, beszélgetésre, sőt voltak, akik tavaly már találkoztak, mások viszont most ismerkedtek meg. Mindenki megtalálta a beszélgető társait, így igazán közösségi légkör alakult ki. Néhányan a végén benyomásukat is megosztották:

„Idáig minden karácsonykor sírtam, de most, hogy itt lehettem, nem sírtam.” „Nehéz volt elfogadni, hogy itt most én kapok, nem nekem kell adni, de nagy szükségem volt rá.” „Jó volt, hogy nem egyedül kellett töltenem a karácsonyt, nem is tudják mit jelent ez nekem.” A karácsony valahol arra is figyelmeztet, hogy figyeljünk oda egymásra, de ne csak karácsonykor! Ezt még mindnyájunknak tanulni kell!

Köszönjük Attila atyának, Flóri atyának a szerető befogadást, a lehetőségek biztosítását, Pechan Szabolcsnak és fiának, Gellértnek a szervezésben és a lebonyolításban való segítséget, a hátterezést Tóth Virágnak, Nagy Reának és Ludányi Noéminek a sok-sok háttérmunkát és a szereplést, Pechan Krisztinek és Kiss Csillagnak főleg a konyhai, Aradi Zsuzsának a rendrakásban való segítséget.

Aradi Márta

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük