„Békesség a földön” – adventi népzenei nagykoncert (videó)

Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia templomban december 20-án felcsendülő adventi népzenei nagykoncert zenei anyaga a moldvai, máig élő, magyar nyelvű liturgia énekeiből, illetve egyházi népénekeinkből állt össze. A koncert anyagában érdekes színfolt a magyar gregoriánumban ismert „In hoc anni circulo…”, illetve a gyermekkar által előadott „Paradicsom kertben” című dél-alföldi köszöntő összeállítás. A koncertet az eredeti moldvai énekek hangulata, a szólisták virtuozitása, a gyermekhangok tiszta csengése tette emlékezetessé.

Koncertünk fő vendége Petrás Mária Prima Primissima- és Magyar Örökség díjas népdalénekes, aki Szokolay Dongó Balázs príma díjas népzenésszel és Nyíri László népi hegedűs mellett a Népzenei Kamaraműhellyel is énekelt.

A műsorban felléptek a házigazda zenekarok: Mentés Másként Együttes, Népzenei Kamaraműhely, Rekecsin együttes.

A templom zsúfolásig megtelt. A közönség több esetben is vastapssal jutalmazta a produkciókat, az utolsó számban pedig lelkesen énekeltük együtt:

„Békesség a földön az embernek,
Jóakarat mindenféle népnek,
Nemes Betlehemnek városában,
Szűztől Gyermek jött el ez világra.”

Fábri Géza

A koncertfelvételt itt tekintheti meg:

Támogatók:

 

 

 

 

 

 

***

„A(z) Békesség a földön – Mézespálinka 2023. karácsonyi ünnepi népzenei nagykoncert szakmai program megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.” 0022-MMA-23-REG

***

Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő – Nemzeti Kulturális Alap – Halmos Béla Program Kollégium 786131/572

.

***

Kulturális és Innovációs Minisztérium – Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő – Csoóri Sándor Alap CSSP-NEPZENE-2023-0104 #csoorisandoralap

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük