Vidám vonatozás a plébánián

A csütörtök esténkénti felnőtt katekézis csoport március elejei foglalkozásának végén néhányan, – köztük Attila atya is – meginvitáltuk a kedves testvéreket egy jelképes, jó hangulatú és szokatlan vonatozásra.

Bordás Zoltán: Budapest – Debrecen 4 óra c. szöveges ritmusjátékát adtuk elő, amely egy 424-es gőzmozdony által vezetett vonat, valamint az azon zajló események vidám, játékos megjelenítését hivatott bemutatni. Kitűnő ötlet volt a szerzőtől, hiszen a saját feladat mellett mindenkinek a másikra is kell figyelni, mindezt a megadott játékos formában.

4 szereplős a mű, akik ezen az estén előadtuk: Thorday Attila atya – Pétervári Lajos –Szekeres Zsuzsa – Lucz Ilona.

Az alapot plébánosunk adta végig a „szén, tűz” szavakkal, – nem eshetett ki a ritmusból, mert ráépült a többi „szólam” – majd sorban beléptünk, ki-ki a maga mondókájával, ritmusával.

Különös hatású a mű, amikor egyszerre négyen teljesen más szöveget, más ritmusban mondunk. Egy operában megszokott, hogy 4-5 szereplő egyszerre énekel, mindenki mást mond, más ritmusban. Ám ebben az „ötletelésben” nincs zene, csak a ritmus és a szöveg (nem is olyan könnyű).

Nagyszerűen felépítette a szerző ezt a játékot, halk indulással, majd egyre erőteljesebb lendülettel haladunk előre, közben a vonaton megjelenik a kalauz stb., végül lefékez a mozdony és a „gőz” kifújásával megérkeztünk a célállomásra.

A hangzásélményt erősítette a látvány is, mivel Attila atya kivetített a háttérben egy 424-es gőzmozdonyt.

Jót játszottunk, Istennek hála, csoportunk nagy nevetéssel és tapssal köszönte meg ezt az „ajándékot”.

A játékról készült egy videófelvétel is, amelyet itt nézhet meg:
https://drive.google.com/file/d/1S2E2nlcmC0o4tBlac9RccOpRKyNAeDxE/view?usp=sharing

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük