Valkony Károly beszámolója az Erzsébet-templom tetőfelújításáról (videó)

Sokan kérdezték az utóbbi hónapokban a hívek, de az utcán és a Ligetben sétálók közül is, hogy miért nincs még kész a tetőfelújítás, igazán haladhatna már a cserepezés. Sokan azt is tudni vélték, hogy nem dolgozik senki a tetőn, hiszen kívülről valóban nem lehetett látni, hogy van-e fenn egyáltalán valaki.

A Társaskör idei első alkalmán, június 22-én este választ kaphattunk sok kérdésünkre, és amellett, hogy megértettük: itt nagyon komoly szakmai, mérnöki, statikai, technikai és ácsmunka folyt, olyan szakmai problémák is jelentkeztek, amelyeket csak a tetőzet megbontása után lehetett látni.

Valkony Károly építészmérnök – mint aki e témában leginkább illetékes, hiszen ő látta át elejétől végéig a megoldandó feladatokat – számunkra is érthetően lépésről lépésre magyarázta el a felújítás történéseit. Az est végére egy izgalmas munkamenet bontakozott ki, megértettük, hogy a háttérben nagyon komoly, bravúros megoldások születtek a száz éves tetőszerkezetben felmerülő kihívásokra. Az előadást élményszerűvé tette, hogy a vetített képeken keresztül olyan helyekre is bepillantást nyerhettünk, ahová egyébként nem, olyan szögből láthattuk meg templomunkat, ami ritkaság.

Nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen jól és alaposan sikerült ezt az öreg tetőszerkezetet megerősíteni, biztonságossá tenni, és – reméljük jó néhány évtizedre – fennmaradását biztosítani.

A rekonstrukció műszaki ellenőre, Valkony Károly azt is elmondta, hogy a tetőszerkezet felújítása után még nem fejeződik be a munka, mivel Attila atya ötlete nyomán egy különleges eljárással a tetőtér habbal való hőszigetelése is megtörténik a közeljövőben, ami a templom belső hőmérsékletére jó hatással lesz. Megtudtuk, hogy ezt az eljárást még Szegeden senki sem valósította meg, bár több helyen tervbe volt véve.

Köszönjük ezúton is mindenkinek, aki hozzájárult munkájával, ötleteivel, kitartásával, anyagi hozzájárulásával, imáival ennek a nagy kihívásnak a sikeréhez. Legyen Isten dicsőségére a sikeres befejezés, és mindannyiunk javára.

Aradi Márta

Az előadás videó-felvétele itt tekinthető meg (a felvétel Körmöczi László munkája):

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük