Újszegedi elsőáldozók a NEK-en

Boldogsággal tölt el, hogy úgy döntöttünk ezen a nemzetközi eseményen áldoznak először a gyermekeink. Megható csodálatos és egyben felemelő érzés volt a nyitó szentmisén részt venni együtt imádkozni a világ minden részéről érkezett egyházi előkelőségekkel, megszámlálhatatlan embertársunkkal és a sok elsőáldozó gyermekkel.

Minden pillanata a szívünkbe vésődött, különleges örök élménnyel lettünk gazdagabbak. Nagyon sokat adott nekünk ez az esemény azt hiszem, aki ott volt érezte mindezt a hosszú fárasztó nap ellenére hatalmas lelki feltöltődéssel érkeztünk haza Szegedre.

Hemmertné Annamari

„Minden forrásom belőled fakad”

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) nyitó szentmiséjén az újszegedi elsőáldozási csoportból 6 kisgyermek vett részt. A rendezvény helyszínére, a budapesti Hősök terére való felutazás és a rendezvény területére való bejutás is izgalmas volt. Öröm volt látni, ahogyan az ország minden pontjáról összegyűlik mintegy 1200 fehér ruhába öltözött gyermek szüleikkel, nagyszüleikkel együtt. Az elsőáldozók mellett egymás után érkeztek a zarándokcsoportok: papok, szerzetesek, lovagrendek, cserkészek nagy csoportja, kórusok, katolikus iskolák sokasága, hívek. A szentmisét megelőző felvezető műsort orgonaszó nyitotta meg, majd tanúságtételt hallottunk és a keresztény néphagyományt bemutató 300 néptáncos művész előadása bűvölt el minket.

A szentmise kezdetét harangszó jelezte. Erdő Péter bíboros, prímás köszöntő beszédében hálát adott az isteni Gondviselésnek, hogy megrendezhetik a kongresszust, majd az egyhetes esemény lényegét domborította ki beszédében: „Krisztus velünk van az Eucharisztiában”.

A szentmisén közel 800 fős kórus teljesített zenei szolgálatot, s a magyar nyelv mellett, latin, olasz, angol, német nyelven is felcsendültek a liturgikus énekek. A keresztségi fogadás megújítása és az eucharisztia liturgiája után következett a gyermekek elsőáldozása. Szülők és hívek ezrei imádkoztak értük. A gyermekek számára ez egy életre szóló emlék marad, büszkén mondják majd el gyermekiknek és unokáiknak, hogy 2021. szeptember 5-én Budapesten a NEK-en voltak elsőáldozók.

Már várjuk, hogy szeptember 19-én az újszegedi Szent Erzsébet templomban a többi kisgyermekkel együtt újra szentáldozáshoz járulhatnak a gyerekek a fehér ruhában, majd a rokonsággal együtt ünnepelhetik meg ezt a napot. Fogadja az újszegedi hívek közössége is imádságos szeretettel az elsőáldozó kisgyermekeket ezen a napon.

Móczárné Kiss Gabriella

* * *

Az Eucharisztikus Kongresszuson keretében az Expo csarnokaiban elhangzott előadások megtekinthetők és hallhatók a katolikus.ma (Jézus Krisztus ma, holnap, kétezer éve, evangelizációs, hitvédelmi) portálon keresztül.

Már előre jelezzük, hogy szeptember 18-án, szombat délután a plébániai elsőáldozásra készülő gyerekeket és szüleiket ismét várjuk a plébánián 14.30-16.30 között, hogy az Eucharisztikus Kongresszus élményét megosszák a többiekkel azok, akik azt átélték, illetve felkészüljünk a másnap, a plébániatemplomunkban tartandó elsőáldozási ünnepre.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük