Társaskör: úti beszámoló Srí Lankáról (Ceylon), a csepp formájú szigetről

A mostani augusztus 20. nemcsak a nemzeti ünnepünket és a hozzá kapcsolódó szentmisét jelentette, hanem egy várva-várt úti beszámolót is, melyet plébánosunk, Attila atya tartott a szép, ünnepi mise után a szinte zsúfolásig megtelt plébánián a nyári Társaskör keretében. Amint hallottuk, a januárban lezajlott vallási-turista jellegű utat Sebastian atya, indiai származású, ám régóta hazánkban élő verbita szerzetes szervezte.

Elsőként a sziget földrajzi, éghajlati, nyelvi és egyéb adataival ismerkedtünk, majd az ottani vallási életről, a buddhizmusról, a kereszténységről, az iszlámról, azok arányairól adott tájékoztatást Attila atya. A buddhisták – akik a legnagyobb létszámú vallási csoportot képviselik – és a keresztények békében élnek a szigeten, egymást és egymás vallását tiszteletben tartva. Plébánosunk lelkesen emlékezett vissza, hogy a keresztény templomokba nap közben is sokan betérnek imádkozni – láthattuk is a fotókon – és a miséken szinte mindennap „telt ház” van. Egy papi szemináriumi látogatásról is szólt az előadó, amelyről részben örömmel, részben fájó szívvel jegyezte meg: „ott több százan, talán ezren is tanulnak, ez öröm, de nálunk nagyon aggasztó a papi utánpótlás helyzete”. Megfigyelhető volt, hogy a szigetlakók jellemző viselete a fehér ruha, és szinte mindenki mezítláb vett részt a szertartásokon.

A képes beszámoló további útvonala egy barlangba épült buddhista szentélyhez vezetett, a barlang tetején imádkozó óriási méretű Buddha szoborral. Elénk tárult egy sztúpa is, amely ugyancsak a buddhizmus szent építménye. Általában hatalmas, kör alakú építmény a tetején hegyes, fölfelé ívelő csúccsal, belső tere üres, ereklyéket őriznek benne.

Egy néhány perc erejéig bepillantást nyerhettünk a sziget gyönyörű természeti világába, elefántokkal, óriás levelekkel, „égig érő” kókuszpálmákkal. Szívesen „elidőztünk” volna még tovább is Srí Lankán, sajnáltuk, hogy véget ért az előadás.

Köszönjük az élménydús beszámolót, a tapasztalatok megosztását!

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük