Nagyzarándoklat Szeged városáért

Május 14-én, múlt vasárnap volt Szeged körülimádkozása, vagy ahogy mi kezdettől nevezzük: a Nagyzarándoklat Szeged városáért és minden lakójáért.
Reggel fél 8-kor Köllő Sándor atya indított útnak minket a Dómból. Ezen az első szakaszon velünk jött Thorday Attila esperes plébános atya is, akitől az újszegedi templomban Szentségi áldást és bíztató szavakat kaptunk! 24 bátor imádkozó indult el a csöpörgő esőben. Újszegeden még elimádkoztuk Jézus Szent Nevének litániáját, majd 8.15-kor tovább indultunk a Tátra téri templom felé, végig hangosan imádkozva énekelve. Ekkor már kb 34-37 fő imádkozott és vonult együtt. Azért mondom, hogy “körülbelül”, mert az útvonal végig úgy volt megszerkesztve, hogy föl lehessen ülni tömegközlekedési eszközökre, ha valaki úgy érzi magát, s ezt nagyon okosan többen is belátták és kihasználták az egész nap folyamán.

A Tátra téri templomban Benyik György atya fogadott minket, s a helyi közösséggel részt vettünk a 10 órai Szentmisén. Benyik atyától kaptunk bőséges lelki táplálékot, komoly és humoros bíztatást is. A helyi rózsafüzéresektől pedig pogácsát és innivalót az útra, köszönet Vassné Anikó szervezését Utunkat az egyre jobban szakadó esőben folytattuk a Szent Rókus templomba.

12.30-kor Rókuson hosszabb megállót tartottunk, egyrészt, hogy kicsit megszáradjunk, másrészt a kapott forró teával és apró süteménnyel töltekezzünk, köszönet Szántó Margit munkáját, széles mosolyát, és Elza fogadását is! Az eső miatt a templomon belül tartottuk meg a Kálvária dombra tervezett imát is. 12.50-kor elimádkoztuk a Jézus Szent Szíve litániát, és keresztutat végeztünk, templomon belül járva a stációkat. Ez sokunk számára nagyon sokat jelentett, mindenki feltűnően koncentráltan imádkozott, mert az egyes stációknál a tényleges bajokat problémákat vittük a mi Urunk Jézusunk elé.

13.40-kor folytattuk utunkat, és lám, ekkor már nem esett az eső, innentől nem kellettek az esernyők, esőkabátok! A rendes rózsafüzéreken kívül, mint más években is, ekkor imádkoztuk el az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét, és az egész Kálvária teret is megkerülve, beimádkozva mentünk Alsóvárosra a köze 40 fős hívő imádkozóval.

Alsóvároson szíves szóval fogadott minket Kelemen atya és Valér testvér, valamint a helyi közösség igazi “terülj asztalkámmal”. Köszönjük nekik! 15 órakor közös rózsafüzért imádkoztunk sok szép énekkel, egyéb imákkal. Köszönjük Surinás kántor úr segítségét, és Mártáné Katika alapos előkészítését, vezetését!

16 óra után indultunk a Dómba, köszönet Doszpod László testvérünk évek óta hűséges sárga mellényes fölvezetését, és persze Polyák László rókusi kántor énekesi és ima-segítő szolgálatát, amelyet sok-sok éve velünk végez ezen az úton!

A dómba énekszóval vonultunk be mintegy 80 fővel, ami ugyan a korább évekhez képest kevesebb, de a szívünk tán még jobban ott volt, mint bármikor ezelőtt. Itt tehát 17 órakor rózsafüzért imádkoztunk közösen Sziveriné Aranka szervezésében, és Nagy Péter kántor úr orgonás szolgálatával, majd elénekeltük a lorettói litániát Köllő Sándor atya imádságos vezetésével. Ekkor már mintegy 110 imádságos lélek imádkozott együtt.

A záró szentmisét 18 órakor Kondé Lajos püspöki helynök plébános atya celebrálta, a zarándokok, és a zarándoklat szándékára. Hangsúlyozottan megköszönte a folyamatos imádkozást minden egyes imádkozónak és a Rózsafüzér Társulatoknak, és nagyon nagyon kérte, hogy a szüntelen imát folytassuk, hűségesen tartsunk ki, a közösségek, a papok, az egyházközségek és az egész Egyház javára. Ez méltó záró gondolata volt az egész imádságos napnak.

Köszönet mindazoknak, akik részt vettek az egész nap folyamán! Köszönet az előimádkozóknak, a sárga mellényes segítőknek, a lobogók és erősítők vivőinek, és mindenkinek, aki ott volt!

Hirdetéseink:
1. 2023. július 1-én szombaton papszentelés lesz a Dómban. Ha csak lehet töltsük meg ezen az alkalmon Székesegyházunkat, és őszintén könyörögjünk papi hivatásokért! Ha lenne előtte rózsafüzér, majd értesítelek benneteket.

2. Legközelebbi közös városi rózsafüzér augusztus első szombatján az alsóvárosi búcsúban lesz. Délután fél 3-kor éneklés, majd Szentmise és Rózsafüzér.
Az éjféli mise után éjjel 1 órától elimádkozzuk virrasztásként a négy kör rózsafüzért sok-sok búcsús énekkel, ez új a mi szervezésünkben, és persze “szabad” program.

Köszönettel és imával:
Aradi Mari

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük