Ministránsokat avattunk

  1. október 27-én a diákmisén Plébánosunk ministránssá avatta négy testvérünket: Asztalos Boldizsárt, Asztalos Sebestyént, Brzózka Mareket és Pap Barnabást. A fiúk már több hónapja gyakorolják az oltárszolgálatot főministránsuk, Koczó Jocó vezetésével. Az Asztalos fivérek különben nagyapjuk, Zsembery Pista bácsi nyomába lépve és vele együtt rendszeresen segédkeznek a vasárnap kora reggeli szentmisén.

Újonnan felavatott ministránsaink a többiekkel együtt azóta is lelkesen, nagy figyelemmel szolgálnak, és folyamatosan fejlesztik tudásukat. Bátorítjuk a többi fiút is, hogy kapcsolódjanak be ebbe a szép szolgálatba!

Körmöczi Laci

A fotó Brenner János boldoggá avatásán készült

Ministráns-kirándulás

Feledhetetlen számunkra, hogy tavaly ilyenkor, 2018. május 1-én Brenner János boldoggá avatásán vettünk részt Szombathelyen. Idén Szent József, a munkás ünnepnapján néhányan a ministránsok közül ismét fölkerekedtünk. Ezúttal a Petőfiszállás-Szentkút kegyhelyen a pálosrendi Barnabás atya fogadott minket. Miután bemutatta a rend és a kegyhely történetét, az otthonról hozott szendvicseinket elfogyasztva focizni indultunk. Az 55 perces játékidő alatt összesen 18 gól született. A testmozgás után az Eucharistia nevű társasjátékkal fejlesztettük hitbéli tudásunkat. Végül zsolozsmával és szentmisével zártuk a napot (a pálos szerzetesek kápolnájában készült a csoportkép). Ezúton is biztatjuk a fiúkat az oltárszolgálatra, melyre jelentkezni Attila atyánál lehet.

Pechan Szabolcs, Körmöczi Laci és Koczó Jocó

Boldogok, akik fölkerekednek…

Attila atya biztatására és őt követve három autóban fölkerekedtünk, hogy templomunk ministránsait kétnapos kirándulásra vigyük. Az ötletet ezúttal az adta, hogy május 1-re, Szombathelyen hirdették meg Brenner János vértanú pap boldoggá avatási ünnepségét.

Tekintve, hogy az út hosszúnak ígérkezett, már hétfő reggel elindultunk. A Balaton partjánál megpihentünk, pontosabban mozogtunk egy jót: fociztunk a strandon és megfürödtünk (április utolsó napján!) a „magyar tengerben”. Esténket már Nagykanizsán töltöttük, ahol bőségesen megvacsoráztunk, majd a piarista iskola kollégiumában aludhattunk. Lefekvés előtt még csapatjátékra és közös imádságra is jutott erőnk.

Kedden reggel korán felkelve indultunk el Szombathelyre. Már az odavezető úton találkoztunk az eseményre igyekvő zarándokokkal. Több, mint 15 ezren regisztráltak előzetesen, így az eredetileg tervezett helyszín helyett, a szombathelyi Emlékmű-dombon került sor a boldoggá avatására. Ezen közel 700 ministránssal együtt vettünk részt. Ebéd után megnéztük Iváncsits Tamás Brenner János életéről írt zenés drámáját.

Urunk, Istenünk! Hálát adunk neked Boldog János vértanú önfeláldozástól lángoló, hitvalló életéért. Hálát adunk minden ajándékodért is, amellyel a boldoggá avatására készülve elhalmoztál bennünket. Kérünk, erősítsd bennünk továbbra is a meggyőződést, hogy „az Istent szeretőknek minden a javukra válik”!

Zárásként álljon itt néhány gondolat, amit ministránsaink válaszoltak arra a kérdésre, hogy mit tudnak hazavinni magukkal erről az ünnepről:

– Elgondolkoztató, hogy Brenner János kiskorában egy színdarabban vállalkozott Szent Tarzíciusz szerepének eljátszására, s végül ő is hasonló körülmények között halt vértanúhalált, mikor az Oltáriszentséget egy haldoklónak akarta elvinni.

– Amikor a politikai hatalom ellenséges környezetet teremt, akkor is merni, tudni kell kiállni az értékeink mellett.

– Folyamatosan akadályok gördültek elé: jelentkezett egy szerzetesrendbe – azt feloszlatták, majd bekerült egy szemináriumba – azt bezárták, s ő mégis kitartott és pap lett. Tette ezt egy olyan korban, amikor ez egyáltalán nem volt menő.

– Amikor éjszaka egy haldoklóhoz hívták, gondolkodás nélkül indult segíteni. Nekünk is így kell mindig késznek lenni, hogy segíthessünk másoknak!

– Halálában is a nála lévő Oltáriszentséget védte a meggyalázástól. Nekünk is védenünk kell értékeinket!

Pechan Szabolcs

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük