Ministránsok kirándulása Pálosszentkúton

Május 1-én, szombat reggel 10 ministráns fiú és 8 felnőtt vágott neki a petőfiszállási Pálosszentkút kegyhely felkeresésének. A kirándulást, egyfajta férfi zarándoklatként, a ministráns fiúknak és édesapjuknak hirdette meg plébánosunk.

A Pálos rend által őrzött és gondozott kegyhelyet személyautókkal értük el. Rövid lepakolást követően ismerkedő és névgyakorló játékkal kezdtük a napot. Ezt követően régi ismerőst üdvözölhettünk, Mátyás János Mihály atya személyében. Ő 2000 szeptemberétől 8 hónapon át Újszegeden volt plébános, jelenleg pedig pálos szerzetesként a helyi kolostorban él. Jóvoltából megismerhettük, mind a kegyhely történetét, mind pedig a Boldog Özséb által alapított Magyar Pálos Renddel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az interaktív beszélgetés során ministránsaink bizonyságot adtak kiváló történelmi és hittanos ismereteikről is.

Utunkat az egymás iránti nyitottság és vidámság mellett, gyönyörű napsütéses idő is kísérte, így délben különleges, a kegyhely szabadtéri oltáránál bemutatott szentmisében lehetett részünk. Ministránsaink a plébániáról magunkkal hozott fehér ruhában állták körül az Úr asztalát, és a szent áldozatot bemutató Attila atyát.

A naphoz keresve sem találhattunk volna jobban illő ünnepet, mint Szent Józsefét. A hagyományos és gitáros énekekkel kísért szertartásunkba néhány, a kegyhelyet látogató zarándok is nagy örömmel kapcsolódott be. Közös, „batyus” ebédünk elfogyasztását követően a fiúk izgalmas, közös fociázás, az édesapák pedig a francia eredetű, golyódobó játék (pétanque) során folytatták a közösségépítést.

A délutánt a kegyhely templomában elmondott közös zsolozsmával, és csoportkép készítésével zártuk. Hálát adunk a Jóistennek, hogy lehetővé tette számunkra ezt vidám, lelki és közösségi épülésre is szolgáló programot. Attila atyának pedig ezúton is köszönjük a szervezést és természetesen nagyon várjuk a folytatást!

Dr. Vámos Máté

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük