Megújulnak az Erzsébet templom díszüvegei

Az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet templom ablakainak fölülvizsgálatára Dr. Thorday Attila plébános atya kért fel. A június 17-i felmérés alkalmával az összes ablakot megvizsgálva megállapítható volt, hogy az eddig még nem javítottak közül négy rossz, közülük kettő igen rossz állapotban van.

Az üvegablakok 1923 és1933 között készültek Róth Miksa műhelyében, melyek a világháború alatt jelentős sérüléseket szenvedtek. Az első javításokra az 1960-as években kerülhetett sor.

A vizsgált ólmozott üvegablakok műszaki állapota nem mutatott egységes képet. A díszüvegekre jellemző öregedési problémák minden ablaknál jelentkeztek – eltérő mértékben, ezért a folyamat megállítása érdekében megalapozottá vált a javítás, melyet a következő hibák indokolnak:

  • az ólomszerkezet megereszkedése, szakadozottsága, hiánya • az ablaktáblák „kihasasodása”
  • az üvegelemek repedése, törése, kipotyogása
  • az üvegfelületek erős szennyezettsége
  • a merevítő pálcák korrodálása, meglazulása • az ólomforrasztás meggyengülése, hiánya
  • a befogadó szerkezet törése, hajlása
  • az üvegmezők kittelésének hiánya
  • korábbi szakszerűtlen beavatkozások

A hőmérséklet ingadozás, a puha ólomsín öregedése, a keret-szerkezet sérülései, a merevítő pálcák meglazulása és hiánya együttesen járult hozzá, hogy az ablaktáblák megereszkedjenek, hasasodjanak, törjenek, repedjenek és az üveg elemek kipotyogjanak.

A javítás menete a következő:

A díszüveg ablakokat a szakszerű kibontás után a műhelybe szállítottuk, ahol a felújítás történik. Az üvegek kihasasodásának visszaegyenesítését óvatosan, vízszintes munkaasztalon, az üvegek tovább repedésének elkerülésével kellett megoldani. Az alapos tisztítás, szennyeződés eltávolítás után a törött üvegeket az ólomsínből kibontottuk.

A javításnál folyamatosan szem előtt kell tartani, hogy az eredeti értékes üveghez, festéshez, ólomhoz ragaszkodni kell. Ezért a kisméretű repedéseket javító ólommal láttuk el, hogy a cserét elkerüljük. Ez alól kivételt tettünk, ha a javítás nem lett volna kellően esztétikus. A pótlásoknál figyelembe vettük az üveg eredetihez minél hasonlóbb jellegének, struktúrájának megőrzését. A festett elemeken a festék beégetve lett rögzítve. Az újonnan pótolt ólomsínt, hozzáforrasztjuk az ép részekhez.

A korábbi szakszerűtlen vagy nem esztétikus beavatkozásokat is kijavítjuk. Az ólomsín alá, lenolajjal higított kitt kerül bedörzsölésre, mely a megkötése után merevíti az ólomsínt és az üveget. A visszaépítés előtt a merevítő pálcákat újrafestjük, a tartó szerkezet törött és deformálódott részeit meghegesztjük, kijavítjuk, majd letakarítjuk és felületkezeljük.

Célunk az eredeti állapot minél teljesebb visszaállítása, a nagy elődök művészi munkájának maximális megbecsülésével. November végére szeretnénk a megújult ablakokat beépíteni Isten dicsőségére és a kedves hívek örömére.

Megtisztelő, hogy részese lehetek e szép munkának, őszinte köszönet érte!

Bodó Jenő díszüveges

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük