Magda Dávid orgonahangversenye

A szeptember 8-12 között tartandó templomi rendezvénysorozatunk második napján 9-én Magda Dávid orgonaművész-zeneszerző bűvölt el bennünket ismét játékával az esti szentmise után. Műsorát saját kompozícióiból, illetve César Franck, valamint  J. S. Bach műveiből állította össze, amelyeket ismertetett is.

A koncert kezdő darabjának keletkezését, – mint utólag megtudtuk – néhány hónapos kislányának tulajdonítja a művész, tőle kapott ihletet e mű megírására, a címe: Voluntary in D (Hommage á Kodály), jelentése: orgonaszóló D-ben. Indulószerű a darab jellege.

A Perpetuum mobile c. kompozíciója a tér és idő síkjában való elgondolás, lassúból gyorsulás, egy hangból sok hang egyszerre, majd vissza, mindez remek ötlet és jó játéknak hatott.

  1. Franck francia zeneszerzőtől 2 művet is hallottunk, a csodálatos h-moll preludium, fúga és variáció címűt és a L’Organiste ciklusból 2 részletet.
  2. S. Bachtól a monumentális Esz-dúr preludium és fúgát BWV552 játszotta Dávid. Ismertetésében felhívta a figyelmet a 3-as számra, amely Bach műveinek sokaságát szövi át formai tagolás tekintetében, ezzel utalva a Szentháromságra. Mind a preludiumot, mind a fúgát a hármas tagolás jellemzi, a fúgát nem véletlenül Szentháromság fúgának is nevezik. Lenyűgöző és lélekemelő élményben volt részünk.

Orgonaművészünk káprázatos improvizációjával zárta a műsorát. Kovács Gábor kántort kérte meg közvetlenül a játék előtt, hogy válasszon egy Mária éneket, aki a „Lelkem tiszta lánggal ég, Ó Mária éretted” kezdetű népéneket jelölte meg.

A zenészek között keveseknek adatik meg az ilyen magas színvonalú rögtönzés, – ami Dávid sajátja – hiszen csak egy téma van a művész előtt, magát a darabot az adott pillanatban teremti, egy új mű születik ekkor.

Köszönjük Dávidnak a csodálatos orgonaestet!

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük