Lelkigyakorlat a Zengő-hegy lábánál

Március 26-29. között Hosszúhetény-Püspökszentlászlón, a jezsuiták által fenntartott, úgynevezett „Életrendezés házában” került sor a „Metanoia – a keresztény élet grammatikája” címen meghirdetett lelkigyakorlatra, melyet plébánosunk, Attila atya vezetett. Az érdeklődés oly nagy volt, magam is csak „várólistáról” tudtam bekerülni a résztvevők közé. 36-an vettünk részt a rendezvényen, a korosztály vegyes volt: fiatalok és idősebbek kb. fele-fele arányban.

A három nap során Attila atya 5 bibliai elmélkedést tartott, melyek után kérdéseket kaptunk, amiken séta vagy félrevonulás közben mindenki magában elmélkedhetett, majd kiscsoportokban próbáltuk megbeszélni a válaszokat és a felmerülő további kérdéseket. A bibliai görögben olvasható metanoia nehezen körül írható fogalom: nem csak egyszerűen megtérést jelent, hanem ennél sokkal többet. Jelenti azt, hogy változtassunk az életszemléletünkön; és ez nem csak egy alkalom, de egy folyamatos odafordulási folyamat legyen Istenhez, amit a mindennapokban élünk meg.

A lelkigyakorlat során napi háromszori énekes imádságon vehettünk részt, amelyre a zenész házaspár, Kertész Annamária és Bálint Zsolt készített fel bennünket. Szólamokra osztva tanulhattuk meg az énekeket, miközben a szövegek és dallamok spiritualitása is feltárult számunkra – így az ének imádsággá vált bennünk.

Lehetőség volt gyónásra vagy lelki beszélgetésre Hess István SJ segítségével. Utolsó napon meglátogathattuk a pécsi Püspöki Nyaralót, ahol 1952-ben Mindszenty József bíborost is fogva tartották 3 hónapig.

Csodálatos kis falu Püspökszentlászló, mindössze 35 állandó állandó lakóval, de nagy történelmi múlttal és mesés környezettel. Az időjárás minden nap más volt, kaptunk nagy szelet, havas esőt, napsütést, medvehagymától illatozó Mecseket.

Mindent összevetve azt kell mondjam, többet kaptam, mint vártam, remélem, hamarosan ismét ellátogathatok ide. Az életünket és gondolatainkat rendezni addig kell, amíg van rá módunk…

Kovács Éva

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük