Lelki élményt nyújtott a Mária-napok rendezvénysorozata

A Mária napok záróalkalmán, a Szűzanya névnapján, szeptember 12-én tartott szentmise főcelebránsa Köllő Sándor a Dóm káplánja, egyetemi lelkész volt, a szentbeszédet Béri Renátó kármelita atyától hallottuk, a zenei szolgálatot teljesítő gitáros énekkart Aradi Marika vezette.

Renátó atya a prédikációjában részletesen beszélt arról, hogy a biblia világában a név valakinek a jelenlétét fejezi ki. Példaként felhozta Jézus tanítását, miszerint „Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek”. Tapasztaljuk azonban, hogy ez nem automatikusan teljesül, hiszen olykor azt kell elviselnünk, hogy a kérésünk nem, vagy nem úgy teljesül, ahogyan mi gondoljuk. Arra is kitért, hogy Istent, illetve a Vele és szentjeivel való közösséget, vagyis a mennyországot magunkban hordozzuk, nemcsak nevének kimondásával. Így Mária is, akit a Szentháromság a mennyben megkoronázott, bennünk él, az Ő oltalmában és pártfogásában vagyunk.

Renátó atya prédikációját itt hallgathatja meg »

Béri Renátó atya

A szentmisét a Szentségimádás Iskolájának következő, immár 8. alkalma követte. Ekkor Renátó atya folytatta gondolatait Isten jelenlétéről. Jézus tanításával – „én bennetek vagyok” – kapcsolatban rávilágított, hogy Isten mindig, feltétel és időkorlátozás nélkül bennünk van. Az Úr nem költözik ki, amikor bűnt követünk el, majd vissza, amikor letesszük a terheket. Nem olyan, mint a térerő, néha erősebb, néha gyengébb, sőt olykor nincs – Ő mindig ugyanolyan mértékben jelen van.


Itt meghallgathatja a Szentségimádás iskolájának elmélkedését:


Kiemelte, hogy nagyon fontos az ébredés, tudniillik, hogy ráébredjünk arra, hogy nem a múlt sérelmein rágódva vagy a jövőbeni eseményekre várva kellene léteznünk, hanem a beteljesedést magunkban, a bennünk lévő Istenben megtalálva kell boldogan élnünk. Úgy, hogy mindezt nem tesszük más emberektől függővé, hiszen ehhez minden bennünk van. Emellett Jézus a virrasztásunkat, éberségünket is kéri.

A „ti bennem” tagmondat kapcsán pedig az alapgondolata az volt, hogy a teremtett anyagi világ minden része (állatok, növények, csillagok) a maga szerény módján Isten jelenlétét közvetíti, s ezáltal nem megvetendő, nem ördögi, hanem Isten „első” megtestesülése.

Hangsúlyozta az Oltáriszentség fontosságát, amely Isten jelenlétének az anyagi világban kiemelkedő formája. Aki testünk teljes bűnös mivoltát állítja, az szembefordul a megtestesülés misztériumával, azzal a valósággal, hogy Isten Fia nem angyalként lebegett felettünk, hanem hús-vér emberré vált. Renátó atya arra biztatott, hogy mindenhol gyönyörködjünk Isten csodálatos jelenlétében.

Szűz Mária születésnapjától (Kisboldogasszony- /Kisasszony napjától) Szent Nevének napjáig, vagyis szeptember 8-12 napjaiban minden este alkalmunk adódott arra, hogy együtt lehessünk a Szűzanyával az Úr jelenlétében, és a meghívott atyák csodálatos gondolatainak köszönhetően más-más szempontból csodálhassuk meg Mária életét, igenjét, oltalmát.

Gitáros énekkar

Hálásak vagyunk Attila atya és Flóri atya házigazdai helytállásáért! Köszönjük Aradi Marika, Komárominé Éva, Kisné Gyöngyi, Sere Ancsa és Aradi Márti fáradhatatlan szolgálatát! Az Úr áldása és a Szűzanya pártfogása kísérjen mindannyiunkat!

Bús Márti

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük