Kirándulás a szőregi apátság romjaihoz

Mi, a Pió atya csoport tagjai, egy könnyű, de tartalmas kirándulás lehetőségét kerestük, és így született meg az elhatározás, hogy eljövünk a szőregi Apátság utcában található egyik legrégebbi magyar templom romjaihoz.

Bár az újszegedi plébánia épületétől autóbusszal is könnyen eljutottunk volna Szőregre, de 2 autóval még kényelmesebb volt az utazás. Odaérkezve, kicsit szétnéztünk, ismerkedtünk a tereppel és az ott legelésző birkákkal, aztán János egy verset olvasott fel, majd egy kicsit ismertettük a romok történetét. Érdekes volt felfedezni a magyar történelmi események és az itteni események összefüggését. Közben, hogy könnyebben elképzeljük az akkori embereket, felolvastuk a magyar őskor írásos emlékét: a halotti beszédet.

Végül együtt imádkoztunk hazánkért, városunkért, egyházunk megújulásáért, ami a mai időkben nagyon aktuális. Épp itt, a Szent István intézkedéseiből egykor megszülető Magyar Katolikus Egyház első építményeinek romjainál ez különösen megható volt. Kértük a valamikor itt élt elhunyt lelkeket, akik remélhetőleg már a mennyországban vannak, hogy közbenjárásukkal ők is segítsenek minket. Többek közt az Úrangyala elimádkozásával, Mária igenjével mondtunk együtt újra igent a kereszténységre, a katolikus egyházunkra, majd kértük Isten áldását és mi is megáldottuk városunkat, egyházmegyénket, nemzetünket és Európa népeit.

Az idő gyorsan eltelt, így – bár voltak még arra vonatkozó terveink, hogy mi mindent akarunk megnézni – indulnunk kellett haza. Elhatároztuk, hogy ide még máskor is eljövünk, és alaposabban szétnézünk. Remélem akkor majd többen is részt tudnak venni ezen a programon!

Aradi Márta

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük