Játékos közös böjtölésre hívlak

Kedves „Böjtölni” vágyó” zarándoktársak!

„Nekem az olyan böjt tetszik, amikor leoldod a jogtalanul fölrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől! Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás, és hamar beheged a sebed. Igazságod jár előtted, és az ÚR dicsősége lesz mögötted” (Ézsaiás 58,6-8). 

Izajás szavai arra hívnak, hogy böjtünk ne önérdekről szóljon, hanem a saját célokról való lemondás a szolidáris jelenlét fontos része legyen. Mindezt szem előtt tartva az idén közös böjtölésre invitálunk.

Nagyböjt első vasárnapjától kezdődően egészen virágvasárnapig, azaz 5 héten keresztül, az önmegtartóztatás egy különös formájára hívunk. Próbálj megélni a minimáljövedelemből, ha bátrabb vagy, részben vagy egészben a segély összegéből.

A közösségi böjtölés része, hogy hetente egy nyilvános táblázatba beírod, hogy az induló összegből mennyit költöttél el az adott héten. A valósággal ellentétben, itt a „játéktérben” persze mínuszba is tud menni a havi számlád, azaz hitelbe is költhetsz. Ez a valóságban nem okvetlen lenne így. A negatív összegek segítenek tudatosítani, hogy még böjtölve is mennyivel többet fogyasztasz, mint akiknek ennyiből kell megélniük.

Ehhez mindenképpen a mai fogyasztási szokásaidat kell átgondolnod. Ez jó lehetőség arra is, hogy családi szinten beszélgessetek fogyasztási szokásaitokról, melyek az igazán fontos és melyek a kevésbé fontos fogyasztási cikkek. Minek elhagyása vagy csökkentése segítene egy fenntarthatóbb világ felé.

A közös böjtölésünknek több célja is van:
Középosztálybeliként, belekóstolni az alacsony jövedelemből élők napi helyzetébe, erősítve a szolidaritást magunkban.
Újragondolni jóléti szokásainkat, mi az, ami tényleg fontos! A böjt után is kevesebbet fogyasztani.
Az előző pontban megtakarított pénzt eljuttatni az arra rászorulóknak.
Személyes beszélgetéseket folytatni a játékvezető által a hétre neked kisorsolt játékostárssal: Hogy megy a böjt?, Hol tartasz a lelki felkészülésben az ünnepre, vagy csak beszélgetni a hétköznapjaidról. Találkozni, ismerkedni legalább az online térben.

A játék alapgondolatát a SZOCIOPOLY nevű társasjáték adta.
„A játék folyamán mindenkinek kell élelmiszert vásárolnia, be kell fizetnie a lakásfenntartás költségeit (ha nem teszi meg, akkor esetleg – áram híján – megromlik az ennivalója, megbetegszik a hidegben, vagy megbüntethetik), ezen kívül a gyermekek iskoláztatása, a közlekedés, a ruházkodás, az orvosi ellátás is kiadásokkal járnak. Ha valakinek nincs pénze, akkor a kisboltban vásárolhat hitelbe, vagy az uzsorástól kérhet kölcsönt.
A játékban az nyer, akinek sikerül túlélnie a hónapot.”

Húsvét után egy alkalommal játszhatunk is az eredeti játékkal és / vagy meghívhatjuk egy beszélgetésre az Alapítvány munkatársait.
Bővebben róluk: https://www.szociopoly.hu

***

SZOCIOPOLY KÖZÖS BÖJTÖLÉS SZABÁLYZAT
2022 ÚJSZEGED

A feladat, hogy Te vagy a család kijöjjön a rendelkezésre álló összegből.

Minimálbér 2022: bruttó 200.000 Ft/hó (nettó 133.000 Ft/hó)

A családi pótlék összege egy gyermek esetén 12.200,- Ft,
két gyermek esetén gyermekenként 13.300,- Ft,
három vagy több gyermek esetén gyermekenként 16.000,- Ft.
Az átlag nyugdíj 2019-ben 134.000 Ft volt.
Bátrabb családok megpróbálkozhatnak az „egy kereső” + „tartósan munkanélküli” + „gyerekek” induló költséggel. Ebben az esetben havi 22.800 Ft segély összeggel kell számolni a minimálbér helyett.

Könnyítésként, nem kell a havi költségként beszámolni a családi, nagy, már meglévő hiteltörlesztéseit.
A rezsi költségeket viszont teljes összegben számold be!.
A játék rövidsége megengedi, hogy ruházatra ne költs ebben az időben, de a játék ideje alatt az összes vásárlásod költségét tüntesd fel. Amennyiben rendelkezel autóval és azt használod a játék ideje alatt is, akkor annak költségeit is számold be a költségekbe (adó, biztosítás, javítás, üzem anyag, stb.), ha nem használod ez idő alatt, akkor semmilyen költségét nem kell feltüntetned.
A játék ideje alatt az otthon felhalmozott és ez időben felhasznált élelmiszerek, tisztítószerek, stb. költségeit is számold be a heti fogyasztásba, a heti adományaidat is (koldus, templomi persely, egyéb jótékonyság…).

Példa számítás: Négytagú család.  2x 133.000 Ft + 2x 13.300 Ft= 292.600 FT. Ez lesz az induló összeg.
Regisztrálhatsz egyenként, párként és családként. Ott ahol kereső gyermekek is vannak még a családban, javasoljuk, hogy Ők önállóan és ne a családi rendszer részeként regisztráljanak.

Belépés a játékba:
A játék anonim, csak a költés összege nyilvános. Ezért regisztrálnod kell, az alábbi linken.
REGISZTRÁCIÓS LINK: https://forms.gle/4oDMbxzWuEs3YiYb6

A regisztráció után felkerülsz a megadott „BECENÉV”-vel a táblázatba.
Táblázat itt érhető el: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1D3BeYaAQsExiEafNZ8f_Gtbg23jFIaK14efjuC4Vhms/edit?usp=sharing

Heti adatfeltöltés: Javasoljuk, hogy vasárnaponként írd be a heti költésed összegét. Ha úgy könnyebb, naponta is lehetőséged van erre. Ebben az esetben, a már beírt összeg törlése után, az új kummulált összeget írd a heti sorba. A neved mellett látszik a még felhasználható összeg.
Jó játék, gondolkodást, és beszélgetésekben örömteli találkozást kívánunk.
Ha tetszik, meghívhatsz másokat is a játékba. Szabadon terjeszthető.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük