Isten szenvedélyes szeretete

Plébánosunk Tokodi László domonkos szerzetes atyát hívta meg november 19-én tartott templombúcsúi szentmisére. Az este 6 órakor bemutatott szentmisét megelőzően László atya a „Szólj be a papnak!” mozgalom egyik alapítójaként készségesen válaszolt mindazok kérdéseire, akik részt vettek a plébánia nagytermében meghirdetett kötetlen beszélgetésen.

A misén elhangzott szentbeszédét azzal kezdte, hogy Szent Erzsébet kapcsán most nem a caritas-ról, vagyis az emberi jócselekedetekről szeretne szólni, mint inkább az érosz-ról, vagyis arról a szenvedélyes szeretetről, ahogy Isten szeret bennünket. Hangsúlyozta, hogy bárki bármit is tehetett ellene, Isten nem tud nem szeretni. Amikor megszégyenítették, megostorozták, megölték, Jézus ezzel a szeretettel tudott a végsőkig elmenni, az életét adni.

Ez az őrültnek látszó, szenvedélyes szeretet jellemezte Szent Erzsébetet is. Ugyan nem ő döntött arról, hogy Lajos őrgróf felesége legyen, ő azonban úgy határozott, hogy odaadóan szereti férjét. Erzsébet akkor sem fordult Isten ellen, amikor a férje holtestét hazahozták, hanem Isten akaratának felismeréséért és megvalósulásért imádkozott fájdalmában is. Ez a feltétlen szeretet hatotta át az életét, és ezzel fordult mindenkihez, aki a környezetében volt.

Prédikátorunk arra biztatott, hogy ne féljünk ettől a szenvedélyes szeretettől, mert a Szentháromságos Egyisten a teremtéstől fogva erre hívott minket, ezt a tüzet a Szentlélek szítja bennünk, hogy részt vállaljunk a világ megváltásában. Jézus nemcsak a kenyeret és a bort akarja átváltoztatni, hanem minket is, tűzzé, széllé, vízzé, szeretetté. Szentbeszédét azzal zárta, hogy a mai napon Isten szeretetét ünnepeljük, ez az érosz, ez az ámor, ami vonz és Hozzá vezet minket.

A szentmise végén László atya megáldotta az Erzsébet kenyeret, amelyeket a Karitász tagok osztottak szét. Az ezt követő agapén újra lehetőség volt a kötetlen beszélgetésre.

Istennek hála ismételten csodálatos lelki táplálékkal térhettünk haza, köszönjük László atya szép gondolatait. Merjünk az Úr és védőszentünk példája szerint szenvedélyesen szeretni!

Bús Márti
Fotók: Körmöczi László

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük