Fiatalok megszólításának módjai

A múlt héten közzé tett és azóta beérkezett mintegy 40 válasz alapján a március 23-án megtartott Megújulás munkacsoportban összegeztük a válaszokat. Igen tanulságosnak bizonyult mind a szülők, mind a pedagógusok részére, és egyházi közösségünk megfiatalítása is csak az ilyen felismerések mentén haladhat.

Itt találhatók a kérdésekre adott válaszok:

Szerintem a fiataloknak ma ….

– a legfontosabb értékeik: barátság, kapcsolatok, közösség, boldogság, család

– akadályaik, amelyekbe ütköznek: túl sok…, túlterheltség, elvárások, online, média, hazugságok, magány, időhiány, önbecsülés

– igényeik, amikre szomjaznak: közösség, elfogadás, megértés, jövőkép, bátorítás, meghallgatás, önmegvalósítás

Kérlek fejezd be szabadon az alábbi mondatokat!

A fiatalok kiszaladnak a világból, ha „bezzeg az én időmben”, nincs internet, tuti mondás, hosszú, jövőről szól, erőltetett, kényszer, bírálat, meg nem értés, meggyőzés, unalmas.

A fiatalok számára vonzó programok azok, amelyek érdekes, mozgalmas, kaja, rövid, érdekeltség, önismeret, barátok, zenés, szórakoztató, fotóképesek, netre feltehetőek.

Az én legjobb ötletem a fiatalok megszólalására az, hogy kortárs meghívás, ő igényeikre épül, őszinteség, kifejezhetik magukat, együttérzés, példaadás, kulturális, közösségi élmény.

A fiatalok megszólításában már nem működik az, hogy együtt olvasni, szimplán online, szürke plakát, templomi, utasítást kap, kész és kötött, beszélgetés, tekintélyalapú, „várlak pénteken”.

A fiatalok megszólításának a mai új útja az, hogy élő, közösségi média, életszagú, szabad, rövid, interaktív, közösségi, partnerség, barátokon keresztül, személyes, találkozás.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük