Északi utazás orgonamuzsikával

Október 14-én, szombat este a Szent Erzsébet templomban Magda Dávid orgonaművész, zeneszerző volt adott hangversenyt. Korábban már több alkalommal gyönyörködhettünk Dávid színgazdag, zeneileg nagyon érzékeny – vagy, ha a mű úgy kívánta – virtuóz játékában.

Mielőtt szárnyra keltek volna az orgona hangjai, művészünk bevezető szövegében meghívta a hallgatóságot egy északi zenei utazásra, ahol német, svéd, norvég, angol, francia zeneszerzők műveiből adott elő. Továbbá hallottunk egy saját művet is, sőt beillesztett a műsorába improvizációt, rögtönzést is. A koncert kezdete előtt az orgonaművész Attila atyát kérte meg egy egyházi népének kiválasztására, hogy annak dallamát használja fel improvizációjához. Így került sor az Áldjon meg minket Szentatya Úristen… kezdetű ének spontán feldolgozására.

A 150 éve született Max Reger német zeneszerző II. orgonaszonátájának erőteljes első tételével kezdte Magda Dávid a hangversenyt. Minden mű előtt rövid ismertetés hangzott el a zeneszerzőkről, a darabokról. Az est legnevesebb komponistájától,  Edvard Grieg norvég zeneszerzőtől Ibsen: Peer Gynt című drámájához írt kísérőzenéjéből összeállított I. zenekari szvitet hallhattuk Magda Dávid orgonaművész kitűnő átiratában és előadásában. A tételek: 1. Reggeli hangulat, 2. Aase halála, 3. Anitra tánca, 4. A hegyi király csarnokában.

Az est folyamán megismerkedtünk még a svéd Oscar LIndberg, az angol Charles Wesley, a német Josepf Reinberger, a francia Theodore Dubois egy-egy művével.

Kiemelem az est improvizációját, amelyben a fentebb említett, ismert népének olyan regiszterekben, hangulatokban, színekben, mélységekben, magasságokban, intim, máskor erőteljes karakterben szólalt meg, amilyeneket csak ritkán lehet hallani. A koncert utáni beszélgetésben elárulta Dávid, hogy időnként őt is meglepi, hogy milyen zenei ötletek, gondolatok törekednek elő benne és valósulnak meg a rögtönzés közben. Mondhatom, a zenész társadalomban kevesen rendelkeznek ilyen képességgel.

A templom 2 manuálos orgonája és a rajta-vele játszó Magda Dávid orgonaművész csodálatos élménnyel ajándékozta meg  a kis számú, de annál lelkesebb közönséget. Köszönjük!

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük