Házasságra készülünk

A 2021-es esztendő tavaszán, február 7-én kezdődött a 8 alkalomra tervezett plébániai jegyesoktatás. Mivel a járványügyi szabályok idő közben szigorodtak, március során nem tudtunk találkozni, de aztán ismét folyattuk az Újszegedi Jegyes Esték sorozatot, és így május 2-án volt az utolsó.

Mind a 12 jegyespár olyannyira fontosnak tartottuk ezeket az alkalmakat, hogy nem hagytunk ki egyetlen egyet sem. Egy-egy alkalommal házaspárok (Gulyás Péter és Ági, Piros Adorján és Gabi, Siklósi Robi és Szilvi, Zsíros Ottó és Szilvi, Kerekes László és Erzsébet, Takács Péter és Piroska)osztották meg saját életük néhány fontos epizódját, bemutatva azt, hogy miként tudtak szeretetben megújulni, gyümölcsöző házaséletet élni. Bátorító volt ez számunkra, akik a házastársi elköteleződés kapujában vagyunk. Attila atyaelőadásai pedig keretet adtak a találkozásainknak.

Már az első összejövetelen egy intenzív kurzusba kapcsolódtunk be, melynek vicces jó hangulatvétele ellenére is mély gondolatokkal gazdagított bennünket, és felmutatta a házasság szentségének méltóságát. Lelki táplálékként hétről-hétre egy-egy szabadon választott könyvet, illetve ajánlott irodalmat kaptunk, mely a keresztény házassággal kapcsolatos kérdéseket boncolgatott. Csak néhány példát említve Tóbiás könyve a Bibliából, Tűzpróba című film, Mark Twain Ádám és Éva naplója stb.

Az előadó házaspárok életéből sokat meríthettünk, hiszen a házasságban megélt örömöket, nehézségeket, meghitt pillanatokat, konfliktusokat vagy épp tragédiákat egyaránt őszintén megosztották velünk. Feltárult számunkra, hogy mindezek szorosabban összekovácsolták őket az évek során. A közös ima és a személyes, meghitt beszélgetések építő és kapcsolatteremtő erejét minden házaspár hangsúlyozta. A párok közötti kommunikáció fontosságát jelzi, hogy ez a téma minden alkalommal előkerült. A kommunikáció változatos formákat ölthet, minden pár esetében mást jelentett: a csendes meghitt beszélgetésektől a heves szóváltásig sok minden előfordulhat. A fenti témákon túl a család fontosságáról, a családban betöltött férfi és női szerepről és a gyermekvállalásról szintén őszinte beszámolókat hallottunk.

Az Újszegedi Jegyes Esték során plébánosunk ráadásul felajánlotta számunkra a Jegyes Hétvégén való részvétel lehetőségét. Korábbi plébániáján, a Szentmihályon kialakított Közösségi Házban megvalósult 3 napos intenzív programsorozat keretében a keresztény házasság több témáját két házas pár (Oszwald Ákos és Gabi, Noé Zoltán és Gabi) és Ruskó Norbi atya vezetésével beszélhettük át.

Köszönetünket fejezzük ki minden házaspárnak, hogy bepillantást engedtek életükbe! Biztosan mondhatjuk, hogy minden jegyespár kapcsolata tovább épült és gazdagodott a tanúságtételek által. Előadóink keresztény élete példaként áll előttünk. Köszönettel tartozunk Attila atyának, hogy megszervezte számunkra a jegyes kurzust, továbbá Norbi atyának a Jegyes Hétvége vezetését!

Márti és Csabi

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük