Élő közösségeink élő találkozása

Kissé megkopva, de azért még elevenen él bennünk a 2020-21-es világjárvány emléke. A váratlanul támadó vírus alapvetően átírta mindannyiunk életében a hétköznapokat, munkakörülményeket, bevásárlási szokásokat, nem is beszélve a kijárási korlátozásokról. Az egyházi életünk sem volt ez alól kivétel, hiszen volt olyan időszak, hogy online hallgattuk a szentmisét, a szentségekkel mérsékelten tudtunk csak élni, és a közösségek személyes találkozására sem volt lehetőség. A járványnak ezen szakasza immár csak emlék maradt, azonban még sem múlt el nyomtalanul.

A 2019. novemberében elindult plébániai Megújulás Munkacsoport (NCD) – vezetője Gulyás Péter és Attila atya – amint lehetett új lendületet kapott. A hátunk mögött lévő időszak tanulságait levonva igyekszik újjáépíteni a plébániánk egységét, otthont teremteni a közösségek működéséhez, hogy az emberekben szunnyadó közösségi vágy megélhetővé válhasson. A vélemények és tapasztalatok begyűjtése és feldolgozása során számos alkalommal összegyűltek, melynek első gyümölcseként jött létre az élő közösségek találkozója.

Jó Pásztor vasárnapjának előestéjén, május 7-én szombat este, a közösségeink 2-2 fővel képviseltetve magukat vehettek részt a találkozón az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia nagytermében. Talán nem is gondolnánk, hogy a mögöttünk lévő nehéz időszak után is 20 aktív közösség képviselete jelent meg az alkalmon (Bibliakör, Rózsafüzér Társulat, Család csoport, Felnőttkatekézis, Férfi-klub, Híd közösség, Teréz templom Angyalai, Karitász csoport, Katekumen csoport, Liget Társulat, Názáret családcsoport, Pio atya csoport, Schola, SZEGECS gitárosok, Szegedi Szülők Kórusa, Szent Cecília énekkar, Szent Jeromos Csoport, Taizé-i imacsoport, Zsolozsmások, Kardos atya közössége). A szépen megterített asztalok körül finom vacsora mellett helyet foglalva a különböző csoportokból érkezett tagok számára adott volt párbeszéd a kapcsolatépítés lehetősége.

Az este folyamán bemutatkozhatott minden csoport a néhány hónapja alakult Férfi-klubtól kezdve az évtizedek óta működő Szent Cecília énekkarig. Közösségeink néhány szóban megmutatták arculatukat, jellemzőiket, összetételüket, erősségeiket vagy épp a küzdelmeiket. Megismerhettük, melyik csoport hogyan alakult meg, hogyan talált otthonra a plébánia nyitott falai között, hogyan őrizte hitét az évek során.

Az este alkalmat teremtett a közös gondolkodásra, új programok tervezésére, az Árpád-házi Szent Erzsébet templom és a Kalkuttai Szent Teréz templom közösségei közötti kapcsolat erősítésére. A rendszeres közös programok, találkozások, imaórák mellet a közeljövőben, május 28-án, szombat délelőtt várjuk a tettre kész olvasóinkat, akik a Teréz anya templom kerítésfestésében szeretnének részt venni, és részesülni a közösen elfogyasztható bográcsgulyásban. Lám, ez is remek alkalmat teremt a különböző csoportok tagjainak a találkozásra!

Lantos Csaba

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük