Áldd Urad, Istened! Hálaadó kórushangverseny

2022. június 12-én, Szentháromság vasárnapján, a 9:30-as szentmise után istendicsőítő zene hangzott fel az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban. Az Újszegedi Szkóla gyermekkar és a Szent Cecília felnőtt kórus közös hangversenyét hallgathatták meg a hívek. Közreműködött a szkóla kamarazenekara, melyben közösségünk hivatásos és amatőr zenészei, hangszert tanuló fiataljai, valamint két vendégművész játszott. A hangversenyen Szántó Lajosné és Pechan Zoltán vezényelt. Közreműködött Lucz Ilona zongoraművész. Koncertmester Siklósné Pechan Szilvia volt.

A zene a hálaadás jegyében szólt. Ez a mise volt a tanulók tanév végi hálaadása, „Te deum”-a, és hálaadásnak szántuk az élet Covid utáni „megújulásának” megköszönésére. A hangverseny a Szt. Cecília kórus és a Szkóla összefogásának, közös művek előadásának szándékával terveztük, de a megvalósulását a járvány többszöri hulláma eddig megakadályozta. Most végre sikerült „összehozni” a két kórus közös éneklését! A szkólásokkal a misei zsoltár-énekeken túl mindig tanulunk más jellegű egyházi – vallásos énekeket is. Ezért jó alkalom volt a gyerekeknek a vegyeskarral énekelni, megismerni, beleolvadni a felnőttes hangzás élményébe. És az is „rejtett cél”, hogy ezen az úton haladva, a fiatalok felnőve nem fognak talán idegenkedni egy nagy kórusban való énekléstől. Megismerhetik, megtapasztalhatják a kóruséneklés szépségét, valamint a felnőtt énekesek lelkesedését a kóruséneklés iránt!

Hangversenyünk műsorát a Húsvét és Pünkösd időszakának dalai keretezték be. Elsőként Liszt Ferenc „Krisztus” oratóriumából a Jézus feltámadásának örömét idéző gyermekkar hangzott fel:

  1. Alleluja

Ó ifjak, lányok, gyermekek

Gyászos éjből ébredjetek,

Jézus sírjához jöjjetek, Alleluja

 

  1. Alleluja

Tűzlángban ég a hajnalpír,

Friss szélnek szárnyán száll a hír:

Nem rejti Jézust már a sír, Alleluja

 

  1. Alleluja

Nem sírnak már bús Máriák,

Az Ember feltámadt Fiát

Várja húsvéti pálma ág, Alleluja.

 

Ezután hangszerszóló következett: Siklós Ádám Vivaldi C-dúr csellóversenyének lassú és gyors tételé játszotta, érzékeny és bravúros előadásban. A lassú tétel csellószólóját a barokk művekben szokásos csembaló (a zongora „őse”) és basszus hangszer kísérte, melyet Lucz Ilona zongoraművész és Pechan Szabolcs játszott. A szép, mindkét szólamban variációkkal gazdagított lassú tétel után a gyors tételt már a teljes vonószenekar kísérte, melybe Siklós Ádám nagy határozottsággal illeszkedett be.

Már előző előadásainkon is néhány hangszeres tanuló szólistaként mutatkozott be, változatosabbá téve ezzel hangversenyeinket – szándékunk, hogy plébániai közösségünkből, a vállalkozó fiataloknak szereplési lehetőséget adjunk, a zenekari kíséret élményét és inspiráló hatását adva nekik szorgalmukért.

Harmadikként a pünkösdi Szentlélekhez fordultunk. Esterházy Pál: „Veni Creator Spiritus” kezdetű művét adtuk elő. A kórust Szántó Lajosné vezényelte. a szólista szerepét a szkóla énekelte – ráfelelt a nagykórus.

1. Jöjj, Teremtő Szentlélek, alleluja / gyere fényes mennyei trónodról; alleluja

2. Gyere, vedd birtokba lelkünket, és tégy minket magadévá.

3. Ó, vezesd elménket áldásos fényeddel,  szeretettel lángol szívünk;

4. Dicsértessék a Szentháromság!  Mondjunk hálát Istennek!

A „Veni Creator Spiritus” egy hagyományos keresztény himnusz, amelyről úgy tartják, hogy Rabanus Maurus , egy kilencedik századi német szerzetes, tanár és érsek írta. Esterházy Pál a himnusz néhány versszakát dogozta fel.

Ezután a kórus előadásában Saint-Saens: ”Panis Angelucus” – Angyalok kenyere kezdetű csodálatosan szép művét hallhattuk. A mű szövege Aquinói Szent Tamás himnuszának egy részlete, melyet a mise liturgiájába is beillesztett, és melyet az átváltoztatáskor mondtak (vagy énekeltek) el. A himnusz-részletet nagyon sok szerző feldolgozta, a legismertebb Saint-Saens szerzeménye.

„Angyalok kenyere, az ember kenyerévé válik: ez a mennyből való élő fehér kenyér.

Ó, valóban csodálatos ajándék! Mely egyaránt táplál szegényt, szolgát és gazdagot”

 

A gyermekek és felnőttek nagy lelkesedéssel tanulták és énekelték el a sok előadásból ismert kórust.

A koncert befejező száma Cesar Franck „Tollite Hostias” – Áldd Urad, Istened kezdetű kórusszáma, a szerző „Karácsonyi oratórium”-ának részlete volt:

„Áldd Urad, Istened ujjongó szívvel, Térdre hullva szent helyén dicsérd örömmel!

Hódolat illeti mennyen és földön,Zengjenek dallamok, szálljon az ének, Halleluja”

A fenséges hangulatban megszólaló mű méltó befejezése volt a két kórus együttes előadásának. Köszönjük mind a Szkóla, mind a Szt. Cecília kórus tagjainak lelkes énekét, fáradozását, a karnagyok munkáját, valamint a zenekar felemelő közreműködését, melyben élen jártak a Kovács-, Szendrényi-, Verdure-, Siklós-, Tóth-, és Pechan család tagjai. Köszönet minden résztvevőnek, szervezésben, lebonyolításban résztvevőnek!

Köszönjük Attila atyának a lehetőséget, hogy ezen a délelőttön Istent zeneszóval éltethettük, Isten iránti hálánkat ily módon kifejezhettük!

Pechan Zoltán

***

Az előadást itt nézheti meg:

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük