Elektromos és mágneses jelenségekkel ismerkedünk

Megkísérlek kísérletezni, avagy elektromos és mágneses jelenségekkel ismerkedünk.

A nyáresti Társaskör sorozatban június 30-án Csányi Sándor, a Radnóti Miklós Gimnázium fizika tanára várt bennünket a plébánia nagytermében. Két, kísérleti eszközökkel zsúfolt asztallal fogadott minket, hogy előadásénak anyagát részletesen demonstrálja. Elektrosztatikával kezdtünk: a megdörzsölt testek elektromos töltést vesznek fel, azonos töltés esetén ezek taszítják, ellenkező töltés esetén vonzzák egymást. A jelenséget szőrrel dörzsölt ebonit rudak segítségével, valamint ún. elektroszkóppal (felfüggesztett papírlapok) mutattuk ki. A töltéseket elektrosztatikus erőteret hoznak létre, ábráját olajba diszpergált keményítővel demonstráltuk. A legnagyobb érdeklődést a Van de Graaf generátor (jó nagy kísérleti eszköz) váltotta ki. Ez egy nagyfeszültségű elektrosztatikus generátor. Sikerült is kisütésekor jó nagy villámokat generálni. Élénk tetszést váltott ki, amikor egyik fiatal nő testvérünket ( – biztonságos körülmények között – ) a generátorral „feltöltöttük”, ekkor hajszálai, – mint jól működő elektroszkópok, – taszítani kezdték egymást, és ezzel egy jó kis „punk” frizurát teremtettek a fején.

Ezután áttértünk a mágnesesség vizsgálatára. A mágnesesség az ún. ferromágneses anyagokra jellemző állandó tulajdonság. Hasonlóan a töltött testekhez, ezek is két pólussal rendelkeznek. Azonban, ellentétben a töltések szétválaszhatóságával, a mágneses rudat kettévágva is két darab kétpólusú rúd darabot kapunk, tehát nem tudtuk szétválasztani a pólusokat.

A legismertebb ferromágneses eszköz az iránytű. Jól ismert ez esetben is az ellentétes pólusok vonzása, illetve az azonos pólusok taszítása. Oersted dán fizikus elektromos vezeték alatt felejtette iránytűjét és ez kitért az É-D irányból! Ez az áram mágneses terének hatása. Megismételtük ezt a kísérletet és több, más, az áram és mágneses mező kölcsönhatásának demonstrálását szolgáló kísérletet is. Fontos terület ez, hiszen pl. az egyenáramú motorok is ezen az elven működnek.

Lenyűgözött bennünket Csányi tanár úr tudása és lelkesedése, amivel ezen az estét megajándékozott bennünket.

Tarodi Béla

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük