Csíksomlyói zarándokúton jártunk

2023 május 26. napján, kis csapatunk, Szegeden a nagy Tesco parkolójában gyülekezett a korareggeli órákban. Az autóbusz felvette a Szegedi, – és Szeged környéki zarándokokat, majd a csodálatos Erdély felé indult. Plébániánk két zarándok testvérrel gyarapította a lelkes csapatot. Az országhatáron átkelve első célállomásunk a Mária Radnai kegytemplom volt, ahol egy helyi atya ismertette a kegytemplom történetét. Két útvezetőnk, Balázs László és Korom István jóvoltából egész úton lelki felkészítésben volt részünk. Keresztény tanításokat hallgattunk, keresztény, -főleg Szűz Mariát dicsőítő énekeket énekeltünk, majd keresztény énekeket hallgattunk felváltva. Késő délután érkeztünk Agyagfalvára, ahol székely testvéreink fogadtak minket, majd elfoglaltuk szálláshelyeinket, amelyet bőséges vacsora követett.

Másnap, a reggeli után korán indultunk Csíkszeredába. Útközben szebbnél szebb énekekkel készítettük fel a lelkünket a Szentlélek eljövetelének ünnepére. Az autóbusz parkolóból már valóban gyalogosan folytattuk a zarándokutat (kb. 5-6 km) a templomig, majd a hármashalom oltárig. Útközben csatlakoztunk a több százezer zarándokhoz, akikkel együtt imádkoztunk és dicsőítettük Istent. Az egyik zarándokcsoport élén a Pécsi megyéspüspök haladt és ő vezette a rózsafüzér imát. A 12:30 órakor kezdődő szentmisét kiemelkedő egyházi vezetők celebrálták

A színvonalas szentbeszédből az alábbi három vezérgondolatot emelném ki:

1./ A zarándoklat igen fontos az életünkben. A zarándoklat egy szimbólum, mert az egész életünk egy zarándoklat a földön. A zarándoklat erősíti a hitünket és közelebb hoz minket a teremtő Istenünkhöz.

2./A keresztény ember feladata a szolgálat és semmiképpen sem az uralkodás.

3./ Papjaink kötelessége, hogy fedhetetlenek legyenek.

Mindhárom gondolat igen kemény követelmény minden keresztény ember számára. Kitartásra és Isten segítségére van szüksége mindannyiunknak, hogy ezeket a feltételeket legalább megközelítsük, vagy elérjük.

A szentmise és a himnuszok eléneklése után indultunk vissza az autóbuszhoz és a koraesti órákban érkeztünk vissza Agyagfalvára, ahol már finom vacsorával vártak minket a kedves szállásadóink. A hosszú gyaloglást egy kellemes pihenés követte.

A harmadik napon, a bőséges reggeli elfogyasztása után Sejkefürdőre utaztunk, ahol Orbán Balázs előtt róttuk le a tiszteletünket. A következő célállomásunk az Erdélyi Minipark volt, majd Korond, ahol megcsodálhattuk a Korondi iparművészek remekműveit és megvásárolhattuk az ízlésüknek és a pénztárcánknak megfelelő tárgyat. Itt találkoztunk egy Szegedi autóbusszal, amelyen a kiskundorozsmai plébános atya által szervezett zarándokok utaztak. Agyagfalva felé haladva megálltunk Farkaslakán, ahol Tamási Áron sírjánál róttuk le tiszteletünket. Székelyudvarhelyen az ifjúsági misén vehettek részt a zarándokok. A bőséges vacsora után a búcsúbuli következett.

A negyedik napon, a bőséges reggeli elfogyasztása után elköszöntünk a kedves székely szállásadóinktól, és hazafelé indultunk. Útközben megálltunk Székelykeresztúron a Gyárfás kúriánál, ahol utolsó éjszakáját töltötte Petőfi Sándor. Útközben megnéztünk egy jó keresztény filmet.

Palusek András

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük