Családi kaland a Teréz anya templomban

A 2024. június 15-én rendezett plébániai közösségi nap első programja, szombaton reggel 9 órától várta az érdeklődő kisgyermekes családokat. A Teréz anya templomban és a templomkertben Szendrényi András és Marietta, illetve az épületben egyébként működő Teréz Anya Családi Bölcsőde munkatársai már korán reggel elkezdték kiépíteni azt az izgalmas, szellemi és ügyességi képességeket is megmozgató kalandpályát, melyen aztán 1-1 család, nagyjából 30-40 perc alatt tudott végigmenni.

Az elsők között vágtunk bele mi is, két első osztályos és egy ötödikes gyermekünkkel a kalandba. Az első állomáson az újrahasznosítás jegyében készült palackerődben kellett megtalálni egy levelet, mely aztán elindította a megfelelő útvonalon a lelkes csapatot. Az ezt követő állomásokon közös feladatok és játékok vártak bennünket. Ezek tematikáját legtöbbször a természetben megtalálható növények és állatok adták. Az ezzel kapcsolatos ismereteinket memóriajáték, kérdezz-felelek, forma- és illatfelismerés keretén belül tehettük próbára. Különleges élmény volt az egyik állomáson, az egyszerű, a kertünkben is megtalálható, friss gyógynövényekből készült tea kóstolásának lehetősége. A szelektív hulladékgyűjtés és a természetben eldobott szemét problémaköre többször is előkerült. Az utolsó állomáson klasszikus, magyar édesvízi halak óráspuzzle-jének közös kirakását követően egy tiszai népdal eléneklésével lehetett teljesítettnek tekinteni a kalandot. Ez utóbbi, számunkra nem könnyű feladat megoldását – bár igazi népdalt énekelni végül nem tudunk – Gellért fiúnk elegáns egy megoldással, egy vers elszavalásával biztosította:

Hálót fon az est, a nagy, barna pók,
Nem mozdulnak a tiszai hajók.
Egyiken távol harmonika szól,

Tücsök felel rá csöndben valahol.
Az égi rónán ballag már a hold:
Ezüstösek a tiszai hajók.

Tüzeket raknak az égi tanyák,
Hallgatják halkan a harmonikát.
Magam a parton egymagam vagyok,

Tiszai hajók, néma társatok!
Ma nem üzennek hívó távolok,
Ma kikötöttünk itthon, álmodók!

(Juhász Gyula: Tiszai csönd)

Az akadálypálya teljesítését követően kiváló lehetőség adódott a többi részvevő családdal folytatott beszélgetésekre, melyet a templomkertben a közösség többi tagjával elfogyasztott ebéd, majd a délutáni programok során is folytatni lehetett. A szervezőknek/tervezőknek ezúton is köszönjük ezt az egyedi, különleges családi élményt!

a Vámos család

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük