Béketeremtés az emberi kapcsolatokban

Plébániánk csütörtök esti nyári programjának legutóbbi alkalmán, július 4-én Babinszky Mónika általános és igazságügyi mediátor előadását hallgattuk meg a címben megjelölt témában.

Előadónk a ’mediálni, mediáció, mediátor’, közvetíteni, közvetítés, közvetítő fogalmak magyarázatával kezdte témájának kifejtését. A mediátor vitatkozó felek (egyének, közösségek) konfliktushelyzetében jár közben, közvetít, egyeztet a béketeremtés céljával. Működése természetesen csak a vitázó felek beleegyezésével valósulhat meg. Előadónk tevékenysége a családi konfliktusok, a párkapcsolatok vitáinak kezelésére és az igazságügyi területre terjed ki.

Mónika az elsőként említett terület konfliktusainak elemzésével foglalkozott részletesebben, meggyőzően magyarázta el a meghallgatás, megértés és a megbocsátás nélkülözhetetlenségét a béketeremtésben. A felek részéről ehhez alázat kell, amely modern korunk emberének nehéz, mivel igen nagyra növelte egóját. Megállapítását a hallgatóság egyetértő moraja kísérte. Napjainkban ezért különösen fontos ez a közvetítő tevékenység. A mediátori munka tartalmát elemezve előadónk rámutatott, hogy az nem terjed ki a felek korábbi konfliktusainak elemzésére, a mediálás tehát aktuális, kizárólag a jelenben zajló, a jelenről szóló tevékenység. A családi, párkapcsolati viták rendezése mellett Mónika röviden kitért az iskolai területre is, utalt arra, hogy a mediáció lehet a sajnos egyre terjedő iskolai erőszak egyik ellenszere.

Előadásának másik nagy témája az igazságügyi mediáció volt, elsősorban a válások, válóperek terén. Mónika ebben a tekintetben érzi leghatékonyabbnak mediátori tevékenységét, különösen istenhitének megerősödése óta. Őszinte empátiával beszélt e problémakörnek a gyerekeket érintő fájdalmasan káros hatásáról is.

A nagy tetszéssel fogadott, érdekes és hasznos előadás végén a hallgatóság lehetőséget kapott kérdések feltevésére is, amelyek Mónika munkájának hatékonyságára, ill. az igazságügyi mediátorképzésre vonatkoztak. Ez utóbbi egyetemünk Állam- és Jogtudományi Karának egyik szakirányú továbbképzése.

„Boldogok a békességszerzők, mert őket Isten fiainak fogják hívni.” (Mt 5,9)

Szalamin Edit

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük