A tűzzománc készítés rejtelmei

Október 13-án, csütörtökön rendhagyó estére került sor a plébánia nagytermében. Barkos Bea művésznő jött el művészettörténeti előadást tartani és bevezetést adni a tűzzománc készítés rejtelmeibe (ő készítette a Teréz anya templomunkban látható 4 evangélistát ábrázoló tűzzománc-képeket).

Érdekes megállapításokkal vezetett rá minket, hogy micsoda nagy spirituális hatással bírt már az őskorban is egy-egy barlangrajz a maga egyszerű, ám mégis nagy hatású funkcionális ábrázolásával az akkori emberek gondolkozásában.

A kivetített képek segítségével Bea párhuzamot vont az őskori és a jelenkori ábrázolások bizonyos hasonlóságai között. Meglepő volt hallani, hogy az ókorban voltak olyan korszakok, melyben az életet és nem az érzelmeket ábrázolták a mezopotámiaiak, sőt megtudhattuk, hogy már Krisztus születése előtt 4000 évvel léteztek író-olvasó népek. Megismerhettük a Déva közeléből származó tatárlaki korongot, melyen szintén találhatóak ősi –rovás-írásjelek ugyanezen időszakból. Bea bemutatta férje, Simon Miklós tűzzománc alkotását is, amelyet pont ez a tatárlaki lelet ihletett. Mindig meglepő számomra, ahogy Bea is kiemelte előadásában, hogy a művészeti ábrázolások mindenkiben másképp „dolgoznak”, más jelentést hoznak a felszínre. Ezt az előadás során is megtapasztalhattuk a sok képi és kézzel fogható alkotásban. A templomi festmények magyarázatában ízelítőt kaptunk az ősi szimbólumok megjelenéséről a vallási ábrázolásokban, díszítésekben. Megláthattuk, hogy mennyire egymásból táplálkozik és együtt él a múlt és jelen ábrázolása egy-egy művészi alkotásban.

Befejezésül hallhattunk egy alkotás születéséről , hogy az nem mindig egy lendülettel készül el. Bea olyan képet is mutatott, amely sokáig, majd ötven évig érlelődött Miklósban, míg végül az elmúlt évben a fények megjelenítésével az alkotás teljessé vált. Meglepő megállapításokat hallhattunk saját alkotói életükről. Saját elmondása szerint Miklós most jutott elösszegző korszakába, amit az is jelez, hogy  előszeretettel fest Krisztus fejeket, Bea pedig a 14 stációt készíti tűzzománcból. Amatőr lelkesedésünk az előadás végén még jobban kiteljesedett, hiszen jó néhány tűzzománc alkotást kézben tartva, a fényhatásokat kipróbálva közelebbről is szemügyre vehettünk. Nagyon hálásak vagyunk Barkos Beának és Simon Miklósnak ezen élménydús esti felüdülésért. Köszönjük!

Szendrényi András

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük