A Schola Családi Ének- és Zenekar vízkereszti koncertje

Vízkereszt az egyházi évben a karácsonyi időszak záróünnepe. Ebből az alkalomból szkólánk évek óta a mise végén egy kis koncertet ad. A sok karácsonyi esemény között, tekintettel gyermekeink elfoglaltságára – ilyenkor találunk alkalmat arra, hogy a sok szép karácsonyi dal közül néhányat elénekeljünk.

Ezzel a kis koncerttel szeretnénk a misét még ünnepélyesebbé tenni és plébániai közösségünknek a már-már halványuló karácsonyi fények közepette a karácsony hangulatát még egyszer felidézni.

Így tettünk idén is. Ez az alkalom idén Urunk Megkeresztelkedése vasárnapjára esett. Január 12-én, a 9.30-as szentmise végén szkólánk kiegészülve szülőkkel, rokonokkal – családi kórust alakítva – adtunk elő négy karácsonyi dalt.

Először hangszeres gyermekeink adták elő Gruber: „Csendes éj” kezdetű közismert dalát a múlt évben alakult kamaracsoportban szereplő hangszereknek megfelelő átdolgozásban.

A hegedűszólamokat az együttesben legfiatalabbként részt vett másodéves hegedűs, Verdune Marc, (aki idén mér sokkal biztosabban játszotta szólamát), Kovács Klári és vendégként Pásztor Teréz (f.h.) játszotta, Cselló szólamban Siklós Ádám és Pechan Gellért ügyeskedett. Az együttes vezető „hangadója” idén is a kiválóan fuvolázó Verdune Berci, valamint az egykori szkólatag Gál Rita volt. Reméljük, hogy a jövőben mások is csatlakoznak ehhez a templomi közös zenéléshez!

A hangszeres produkció után a Szkóla Családi Ének- és Zenekar fellépése következett. Énekeseink nagy igyekezettel készültek az előadására, hiszen ritkán van alkalmuk zenekari kísérettel énekelni. Ez mindig izgalmas feladatot jelent – alkalmazkodni kell a kísérethez, a hangszerkíséret felerősíti a dal hangulatát, kiemeli a dallam, a szöveg szépségét.

A kórusban részt vett szkóla tagok: Seres Zsófi, Sóti Luca, Vér Niki és Kriszti. A kórus jeles tagjai voltak a családtagok, Verdure Brzozka Ági, Vérné Végel Erzsi, Sótiné Bagyánszki Marcsi, Szántóné Babi, Brzózka Marekné Ila, valamint Nagy György Judit, Szöllősi Réka, Pechan Kornélné. Köszönjük részvételüket, énekük, példájuk nagyban segítette a kis énekesek szereplését! Ez is egy szép alkalom volt a családi együttműködésre, együttes alkotásra.

A zenekarban többségében a Kovács és a Pechan család tagjai vettek részt, Klári hegedűn, Gábor kiváló harangjátékával járult hozzá az előadáshoz. Pechan Szilvi hegedűn, Szabolcs csellón játszott. A zenekar fontos tagja volt a szépen játszó két fuvolista, Verdure Berci és Gál Rita. Vendégként részt vett a produkcióban Pásztor Teréz, Kovács Istvánné (hegedű) és Fejes Antal (gordonka).

Az ének és zenekar előadásában elhangzott karácsonyi dalok:

Szólj csengő, csingi-lingi-ling… gyermekdal;

Glória – Mind a világ örvendezzen…. a „Szent vagy Uram”-ból ismert dal;

Händel: Örvendj világ – kórusrészlet a Messiás oratóriumból.

Az elhangzott darabok – kivéve Händel kórusművét – Tamás Gergely Alajos feldolgozásai, a jelen együttesre Pechan Zoltánáltal hangszerelt változatai voltak.

Köszönjük minden résztvevő és segítő munkáját.

Hálát adunk Istennek, hogy megérhettük és létrejöhetett ez a produkció!

Itt megtekintheti a koncert videófelvételét is:

A szkóla énekesek száma igen kevés, hiszen sokan kinőttek már az együttesből. Éppen ezért várjuk új tagok jelentkezését 6-tól 14 éves korig. A próbákat minden pénteken 17.30-tól 18.30-ig tartjuk a plébánián. Azokat várjuk, akik tudják vállalni a zenei szolgálatot a szentmiséken.

Ugyancsak várunk hangszert tanuló gyermekeket is egyes darabok hangszeres kíséretének megszólaltatására. Bármilyen hangszeres jelentkezhet, de különösen számítunk gitáros, hegedűs, csellós, furulyás, és ütőhangszeresek jelentkezésére. (Ütőhangszeresnek zongorista is jelentkezhet!)

Szeretettel várunk és fogadunk minden új tagot kis együttesünkbe.

Pechan Zoltán, a szkóla vezetője

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük