A NEK ministráns szemmel

Egy év halasztás után idén rendezték meg hazánkban az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amikor 2 szentmisén is részt vehettünk ministránsként. Újszegedet négyen képviseltük (Horpácsy Márkusz és Kristóf, valamint Bővíz Dávid és Krisztián) a szeptember 11-én (szombaton) tartott Kossuth téri szentmisén és az utána következő gyertyás körmeneten, valamint a vasárnapi Statio Orbis-on.

Mondanom sem kell, hogy mennyire megalapozta a hangulatot az a népsokaság, ami összegyűlt e nem mindennapi eseményekre. Számomra a szombati mise különlegességét a helyszín, az Országház előtti Kossuth tér adta, míg a gyertyás körmenetnek a több százezer ember, akik hullámozva követték a várost megszentelő Oltáriszentséget. Büszkeséggel töltött el, hogy több száz ministráns testvéremmel együtt mi vezethettük a Hősök terére a hívők sokaságát.

Másnap, a záró ünnepségre hasonló méretű tömeg gyűlt össze, mindenki izgatottan várta a pápa érkezését. Mikor őszentsége a pápamobilon haladt el a sorok között, 5 méterről integethettünk neki. Jó volt látni, hogy ő is örül mindenkinek. Ministránsként én jobban meg tudom élni a szentmiséket, de az külön megtiszteltetés volt, hogy a pápának szolgálhattam.

Egészen hátborzongató volt belegondolni, hogy mennyi szentség találkozott egy helyen: a Missziós kereszt, a Mária kegykép, maga Ferenc pápa és sok nagyszerű ember. A szentmise során a gyönyörű énekek és a szentbeszéd mind közelebb vezettek Jézushoz és az Ő megismeréséhez.

A Szentatya nem csak megemlékezett a magyarokról, hanem anyanyelvünkön köszöntött és így búcsúzott. Délután pedig mindenki Isten áldásával eltelve indulhatott haza.

Bővíz Krisztián

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük