„A kenyér” címmel hittanosok tábora a plébánián

A hittanosok plébániai táborának első napjairól a múlt heti Liget Hírlevélben adtunk képes beszámolót. Most azt folytatjuk:

Csütörtök reggel Kiskundorozsmára mentünk, hogy látogatást tegyünk a Malom múzeumban. Utána játék volt a szabadban, majd a közös ebéd következett. Délután Flóri atya jött közénk, és szólt a hittanosok hoz. Azt követően a nagyobbakkal a Csodálatos kenyérszaporítás bibliai jelenetét elevenítettük fel, míg a kisebbek az udvaron játszottak.

Péntek reggel a gyülekező után a felkészültünk a kenyérsütéshez. De mindenekelőtt két evangéliumi történetet illetve tanítást idéztünk fel: az utolsó vacsora történetét (Mt 26,17-30) és a mennyei kenyérről szóló jézusi tanítást (Jn 6,48-58). Jó volt megtapasztalnunk, hogy mindkét szakaszról ismeretekkel rendelkeztek a hittanosok, és pontosan tudták felidézni azokat. A táborozók közül többen most voltak Úrnapján elsőáldozók, és így az Úrral való első találkozás élményét is felidéztük.

Kézmosás után a középre húzott asztalt körbeállták a gyerekek, és megbeszéltük, hogy kétféle kenyeret fogunk sütni. A kenyérsütésben segített Tománné Zita, fejlesztőpedagógus, akinek Gergő fia hittanosunk. Elkészült egy kovászos kenyér, amihez egész héten mi érleltük a kovászt, és sütöttünk egy élesztővel készített kenyeret is. Közösen kimértük és összeállítottuk a tésztákat, és aki akarta, az dagasztotta is. Kézzelfoghatóan megtapasztalhatta mindenki a két tészta textúrájának különbségét, érzékelte a kenyérsütéssel járó munka mennyi odafigyelést, törődést igényel. Amíg a jól kidolgozott kenyértészta pihent, addig beszélgettünk a gabonafajtákról, és felidéztük a Gabonakutatóban és a Krúdy tanműhelyében előző napokban tanult ismereteket. Közben meghajtogattuk a kovászos kenyeret, megformáztuk és beraktuk a sütőbe az élesztővel készített szépen megkelt kenyértésztát. Gyönyörűre megsült.

Amíg kisült, játszottunk az udvaron ebédig, majd még egy kovászos kenyér előkészítése után azt kelni hagytuk, hogy ebédelni induljunk a Szálka étterembe. Csontlevest, csirkemell roston és finom párolt jázmin rizs volt az ebédünk. Mikor visszaértünk a kovászos kenyértészta is bekerült a sütőbe.

Délután játszottunk az udvaron, és a nagyteremben is volt egy csapat, aki amőbázott az előző napon készített játékokkal. A megsült kovászos kenyerünk is szépre kisült. Felszeltük a kenyereket, s így mindenkinek jutott egy-egy kicsiny szelet, hiszen sokan voltunk. Időközben Attila atya is megérkezett, akit szintén megkínáltunk az általunk készített kenyerekből. Meguzsonnáztunk és hálaadó, közös imádság után összepakoltunk és bezártuk a „Kenyér” címmel meghirdetett hittanos táborunkat.

Köszönjük Ótott Ági, Németh Zsuzsi teljes szívvel a táborért élő önkéntességét, és a hét két napján hozzánk csatlakozó Szentgyörgyi János hittanár-jelölt segítségét, továbbá köszönjük Tománné Zitának is, hogy bemutatta és tanította a kenyérsütés rejtelmeit a tábor résztvevőinek.

 

Köszönjük a családoknak, akik a sokféle meghirdetett tábor közül a mi hittanos táborunkba hozták el gyermeküket. A közös együttlét öröme és alkalmazkodásának próbatételei, a közös játék, és közös élményszerző kirándulás, a korareggeli tanműhely-látogatás fáradalmai nem mindennapi tapasztalathoz segítették hozzá a tábor résztvevőit. A gyerekek egész héten nagyon aranyosak és kedvesek voltak. A kirándulások során akár a Gabonakutatóban, akár a tanműhelyben vagy a Múzeumban, de a tömegközlekedésen is példás magaviselettel vettek részt. Büszkék voltunk rájuk, és örömmel várjuk őket jövőre is a hittanos foglalkozásokra. Minden családnak jó pihenést kívánok a nyári szünidőben!

Brigi és Niki nevében is, Ilike

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük