A Fájdalmas Szűzanya emléknapja

A Mária-napok keretében szerdán, a Temesvárról érkező szalvatoriánus szerzetes, Gál Márton atya az emberi szenvedésről tartotta elmélkedését.

Szeptember 15-én azt az evangéliumi jelenetet olvassuk, melyben Simeon így prófétál Jézusról és anyjáról: „az ellentmondás jele lesz e Gyermek; a te lelkedet is tőr járja át” (Lk 2,34), illetve Jézus keresztje alatt ott áll Mária és János apostol, akiket egymás gondjaira bízott: „Íme, a te fiad – íme, a te anyád! S attól fogva a szeretett tanítvány házába fogadta Máriát.” (Jn 19,27) Ebből a bibliai igéből kiindulva Márton atya rámutatott:

„Ha egy kultúrában magától érthetővé válik, hogy nincs helye a szenvedésnek, az emberek képtelenek érzékelni a szenvedést, sem sajátjukét, sem másokét nem veszik észre. Ezzel együtt pedig mintha életük intenzitását is kioltanák, mintha számukra a boldogság és az öröm sem lenne intenzíven átélhető. Hiányzik a küzdelem, s így eltűnik életük mélysége.”

Szónokunk XVI. Benedek pápát is idézte, miszerint: „Máriától megtanulhatjuk a valódi részvétteljes szenvedést, a mások szenvedésének saját szenvedésként való elfogadását.”

Beszéde végén pedig így szólt: „Jézus feltámadása nem érvénytelenítette a keresztet, a szeretetnek ezt az erőtlen megnyilvánulását. Ezért elsősorban azt kell megtanulnunk a feltámadásból, hogy Isten hatalma az erőtlen szeretet útján akar járni továbbra is a világban. Akik tehát Jézus tanítványai akarunk lenni, Jézushoz hasonlóan az erőtlen szeretetet kell gyakorolnunk, még akkor is, ha ezen az úton járva a keresztet hordozzuk. A feltámadás reménye azonban mindnyájunkat azzal a bizonysággal ruház fel, hogy a kereszten, a szenvedésen mindig átragyog a húsvét dicsősége.”

Köszönjük e tartalmas tanítást!

A szentmise gyűjtő imádságában köszönetünket és az örök életbe vetett hitünket juttatjuk kifejezésre, amikor így imádkozunk:

„Istenünk, te azt akartad, hogy a Szűzanya osztozzék Fiad szenvedésében, és ott álljon dicsőséges keresztje alatt. Add meg Egyházadnak, amely vele együtt részt vesz Krisztus kínszenvedésében, hogy része legyen Krisztus feltámadásában is.”

Ezen a szép estén Aradi Mária és Bővíz László vezette gitáros énekkar adta a zenei szolgálatot. Köszönjük, hogy a napi témához gondosan megválogatott énekek szövegeit kivetítették, s így a hívek is be tudtak kapcsolódni az éneklésbe.

Thorday Attila

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük