„A dal kenyér a léleknek”

Az egyházzene hónapjában, május 23-án hétfőn két kiváló kórus adott felejthetetlen, nagyon magas színvonalú hangversenyt a zsúfolásig megtelt Szent Erzsébet templomban: a Szegedi Bartók Béla Nőikar Valkai Dávid karnagy vezetésével, valamint a Kecskeméti Énekes Kör, melyet Erdei Péter Liszt és Bartók-Pásztory díjas karnagy vezényelt. A két kórus baráti találkozóját ünnepelte templomunkban. A címadó idézetet Erdei Péter bevezető szavaiból merítettük.

A Bartók Béla nőikar többféle stílusú kórusművet énekelt, a teljesség igénye nélkül a reneszánsz kor neves zeneszerzője Giovanni Pierluigi da Palestrinától – Bartókon –Kocsár Miklóson keresztül a kortárs Tóth Péterig, míg a kecskeméti vegyeskar nagyobb részben Kodály Zoltán műveiből állította össze a programját, illetve, az előbb említett nagyon tehetséges Tóth Pétertől szintén énekeltek egy kórusművet.

„Vajon ki ne tudná, hogy az énekes zene a hangszeres zene örök ideálja?”- olvashatjuk Leopold Mozart írásaiban. Az est folyamán a zenei dinamika és karakter pazar arzenáljában gyönyörködhettünk, a tüneményes, szinte éteri, angyali hangzáson át a zengő, érces, egész testünket is átható határozott, erőteljes hangzásig.

Mindkét kórus szívet, lelket felemelő koncertélményben részesítette a hallgatóságot. Hiszem, hogy ezen az estén minden jelenlévő egy kicsit jobbá vált a zene által. Akik jelen tudtak lenni, napok múlva is lelkesen emlékeztek vissza erre a remek hangversenyre.

Örökérvényű a mondás Platón-tól az ókori görög filozófustól: „[…] semmi sem hatol be oly mélyen a lélekbe, mint a ritmus és a dallam, megragadja, felékesíti és megnemesíti a lelket…”

Lucz Ilona

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük