800 éves az Aranybulla

Augusztus 18-án, csütörtökön a Társaskör soron következő estjén Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária előadását hallhattuk „800 éves az Aranybulla” címmel. Mind az előadó személye, mind a téma sokakat vonzott, megtelt a nagyterem az érdeklődőkkel, annak ellenére, hogy még este is jóval 30 fok fölött volt a kinti hőmérséklet.

Bár a téma tárgyára, az Aranybullára, legtöbben emlékszünk történelemóráink halvány emlékképeként, de valljuk be, nem tudtuk volna még nyomokban sem, hogy igazából mi a jelentősége, mi a tartalma II. András Árpád-házi királyunk 1222-ben kiadott törvényének. Az előadó – egyházközségünk aktív tagja, akit mindannyian ismerhetünk legalább látásból – professzionális egyetemi előadóként, mégis számunkra követhető és érthető, sőt LEBILINCSELŐ módon beszélt századokat átölelő alapossággal és átlátással magyar államszerkezetünk és törvénykezésünk kialakulásáról, változásairól, a legújabb történelmi kutatások eredményeit is beleépítve az elhangzott tanításba.

Tárgyi érdekességként még egy faximile kiadású példányt is láthattunk, kézbe vehettünk, amely ugyan nem az eredeti Aranybulláról készült, hiszen nem maradt fönn a 7 eredetiből egy sem, hanem annak egy 1351-ben Nagy Lajos királyunk általi megerősítő pergamenjéről, amely szó szerint megismétli e fontos törvényeket. Láthattunk még két másik frissen megjelent könyvet, amely az Aranybulláról szóló legújabb kutatásokat tartalmazza, és megismerhettük néhány kitűnő mai magyar szakember nevét.

Az egy órás előadást a hallgatóság lelkes tapssal fogadta, gondolom jogi előadásokon nem jellemző a vastaps…, és ezúttal még legalább egy óra hosszán át beszélgettünk, kérdéseket tettünk föl, amelyekre Dr. Homoki-Nagy Mária hatalmas tudásából merítve teljesen világos és sokszor érdekes válaszokat adott.

Jó néhányan kértük, hogy legyen folytatása ennek a témának, történelmi események, magyarságunkat és mai életünket is befolyásoló események, tények tudása, hiányos ismereteink kiigazítása, látáskörünk bővítése, sokunk érdeklődésére számíthat. Fontos, hogy a történelmi valóság ismeretében katolikus Egyházunk nagy nevei is előkerültek, akik fontos szerepet töltöttek be minden században a magyarság javára, sajátos hivatást betöltve ki-ki a maga helyén és történelmi idejében.

Ezt a remek előadást többen video közvetítésen keresztül követhették, Attila atya jóvoltából, technikai segítségével! Köszönjük ezt az emlékezetes estét, többen úgy mondták: Fantasztikus volt! Így igaz! Várjuk a folytatást!

Aradi Mária

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük