Schola-koncert Vízkeresztkor

Vízkereszt az egyházi évben a karácsonyi időszak záróünnepe. Ebből az alkalomból szkólánk évek óta a mise végén egy kis koncertet ad. A sok karácsonyi esemény között, tekintettel gyermekeink elfoglaltságára – pásztorjátékok, iskolai események, betlehemezés, rokonlátogatás, stb. – ilyenkor találunk alkalmat arra, hogy a sok szép karácsonyi dal közül néhányat elénekeljünk.

Ezzel a kis koncerttel szeretnénk a misét még ünnepélyesebbé tenni és plébániai közösségünknek a már-már halványuló karácsonyi fények közepette a karácsony hangulatát még egyszer felidézni.

Így tettünk idén is. Január 6-án a 9.30-as szentmise végén szkólásaink, szülőkkel és rokonokkal kiegészülve – családi kórust alakítva – adtunk elő 4 karácsonyi dalt. Előtte hangszeres gyermekeink játszottak el néhány zeneszámot.

A Siklós Ádám és Pechan Gellért alkotta csellóduó játszotta el az „A kis Jézus megszületett” kezdetű dalt, majd Buczkó Anitával kiegészülve cselló trió együttessé, előadták az „Ó Sanctissima” (Ó legszentebb) kezdetű, az 1700-as évek végétől ismert Szűz Mária himnuszt.

Ezután egy nagyobb kamaracsoport következett, akik a ”Menyből  az angyal”-t és a „Pásztorok, pásztorok” szép dalainkat adták elő.  Ebben a kis, újonnan alakult együttesben legfiatalabbként részt vett az első éves hegedűs Verdure Márk (akinek még elkelt a szülői-tanári segítség a pontos játékhoz), legnagyobbként pedig a sok éve hegedülő, gimnazista Kovács Klári játszott. Az együttes vezető „hangadója” a kiválóan fuvolázó Verdure Berci volt. A hangzás „tömörségét” a három csellista adta. A szereplők közül többeknek ez volt az első ilyen jellegű szereplése. Nagy igyekezettel és izgalommal készültek a próbák során a fellépésre.

Reméljük, hogy a jövőben is találunk alkalmat és lehetőséget a kamaracsoport fellépésére. Szép lenne, ha mások is csatlakoznának ehhez a templomi közös zenéléshez!

A hangszeres produkciók után a szkóla-énekkar fellépése következett, kis zenekar kíséretével. Énekeseink nagy igyekezettel készültek ezek előadására, hiszen ritkán van alkalmuk zenekari kísérettel énekelni. Ez mindig izgalmas feladatot jelent, hiszen alkalmazkodni kell a kísérethez, a hangszerkíséret felerősíti a dal hangulatát, kiemeli a dallam, a szöveg szépségét.

A zenekarban többségében a Kovács és a Pechan család tagjai vettek részt Kovácsné Ági brácsán, Klári hegedűn, és Gábor, aki kiváló harangjátékával járult hozzá az előadáshoz. Pechan Szilvi hegedűn, Szabolcs csellón játszott. A zenekar fontos tagja volt a szépen játszó két fuvolista, Verdure Berci és Gál Rita.

A kórusban részt vett szkóla tagok: Buczkó Anita, Fajka Emma és Lilla, Gion Katinka (aki decemberben lépett be a kórusba, és nagy szorgalommal igyekezett a dalokat megtanulni, behozni a „lemaradást”, nővére, Dorka segítségével!), valamint Pap Zsófi, Sóti Luca, Vér Niki és Zsófi. A „családi kórus” jeles tagjai voltak a családtagok, Verdure Brzozka Ági, Vérné Végel Erzsi, Szántóné Babi. (Sajnos volt, aki betegség miatt nem tudott részt venni a közös zenélésben.) Köszönjük részvételüket, énekük, példájuk nagyban segítette a kis énekesek szereplését!

Ha nem tudott részt venni, a koncertet videón is megtekintheti:
 

A szkóla és a zenekar előadásában elhangzott karácsonyi dalok:

  • Szólj csengő, csingi-lingi-ling… – valószínűleg német eredetű dal
  • Ó jöjjetek mind hívek (Adeste fideles) – közismert dal
  • Ó pásztorok… – francia dal
  • Örvendezzünk emberek… – spanyol dal

Az elhangzott darabok – a Mária himnuszt kivéve – Tamás Gergely Alajos feldolgozásai, a jelen együttesre Pechan Zoltán által hangszerelt változatai.

Köszönjük minden résztvevő, segítő munkáját. Hálát adunk Istennek, hogy megérhettük és létrejöhetett ez a produkció!

Pechan Zoltán

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük