A Kájoni Mise bemutatója (videóval)

Május 30-án, Szentháromság ünnepén, a ½ 10-es szentmisén az Újszegedi Szkóla Ének- és Zenekar a Kájoni-misét adta elő. Ez a mise nem egy klasszikus értelemben vett egységes zenemű, nem egy szerző által írt mise. A Kájoni-misében szereplő tételek, „mise-szövegek” a XVII.századi, Kájoni János erdélyi ferences szerzetes által összegyűjtött és a Cantionale Catholicum című, korabeli vallásos népénekeket tartalmazó énekkönyvéből való válogatás.

Ezek az énekek közvetlenül kapcsolódnak a szentmise cselekményeihez, közülük több megtalálható az „Éneklő Egyház” című énekeskönyvünkben is (olykor más szöveggel). A misetételek dallamai szintén a XVII. században Erdélyben énekelt dallamok, nagyrészük a „Kájoni kódex”-ből való.

A mise tételeit Szalay Olga (zenetudós, népzenekutató) válogatta, és adta közre. A szövegek és dallamok „párosítása” is az Ő munkája.

A Kájoni-mise tételei a következők:

 1. Kezdőének / Örül s örvend az én szívem…
 2. Bűnbánatra / Gyónom az élő Atyának….
 3. Uram irgalmazz / Uram, irgalmazz nekünk….
 4. Dicsőség / Dicsőség mennybe Istennek ….
 5. Olvasmányok között / Tudom, hogy pásztorom …. 23. zsoltár
 6. Felajánlásra / Mint a szép hűvös patakra…. 41. zsoltár
 7. Szent vagy, Úristen …./ – aki lakozol a magas mennyégben ….
 8. Isten Báránya / Istennek Szent Báránya …..
 9. Úrfelmutatás után / Úr vagyon a kenyérszínben ….
 10. Áldozásra / Itt jelen vagyon az Istennek fia …..
 11. Áldozás után / Uralkodó Szentháromság ….
 12. Záróének / Teremtett állatok …. (Dániel 3, 57-88, A három ifjú éneke)

Az egyes tételekhez készült hangszeres kíséretek:

2, 3, 4, 5, 6, 7, sz. tételek L. Kecskés András és Olsvai Imre munkáinak,

1, 8, 9, 10, 11, 12, sz. tételek Fábri Géza „Égig érő énekek” című kiadványának darabjaiból Pechan Zoltán hangszerelte át az újszegedi együttes hangszeres adottságainak megfelelően.

2019 nyarán Attila atya Budapesten járt, és a Városmajori templomban hallott gyerekek előadásában „újszerű” énekeket a misén. Tőle származott az ötlet – a mi szkólásaink is énekelhetnék ezeket a dalokat. Megkeresésünkre Szalay Olga megküldte a kottákat. Novemberben néhány tételét szerény hangszeres kísérettel elénekeltük a misén. Szöllősi Réka hívta fel a figyelmemet, hogy ezek a dalok szerepelnek Fábri Géza: Égig érő énekek című lemezén, illetve kottakiadványában – milyen szép lenne ezt előadni. Tetszett az ötlet, nekem is megfordult a fejemben, hogy a csak dallammal megkapott énekekhez is kellene kíséretet írni, így teljes misét tudnánk énekelni.

Nekiláttunk a munkának, a gyerekekkel elkezdtük tanulni a dalokat – ám közbejött a vírus. Az online iskolai tanítás mintájára mi is áttértünk erre a tanulási módra. Heti órarend szerint mindenkivel külön tanultuk a tételeket. Csakhogy, közösségi összejöveteleket nem tudtunk tartani, ezért más anyaggal is foglalkoztunk, amit, amikor végre lehetett, 2020 novemberében rövid, misevégi kis koncerten mutattuk be, és tovább dolgoztunk a misén. Végre eljött a megkötések feloldása, enyhítése, májusban össze tudtuk hozni az énekkari–zenekari próbákat és 30-án bemutathattuk a misét.

Az énekkarban a gyerekek nagyon lelkesen készültek a bemutatóra, kitartóan tanultak, a hangszeresek is előre megkapták a kottát, így az összpróbákra felkészülten jöttek. Az együttes, mint korábban is, a szkólás és a hangszeres gyerekekből, szüleikből, rokonokból, régi szkólásokból és segítő felnőttekből állt össze.

Csáky Luca augusztus végén lépett be a kórusba, Siklós Eszter pedig már a júniusi foglalkozásokon is rész vett. Sóti Lucaanyukájával – Sótiné Bagyánszki Mária együtt vett részt, Vér Nikolett és Krisztina – anyukájukkal, Vérné Dr Végel Erzsébet – együtt énekeltek, Pap Jerne Zsófia és Kulik Zsuzsi is, már  mint „öreg” szkólások énekeltek a kórusban.

Verdure Márk hegedűn, Verdure Luis-Albert fuvolán játszottak a zenekarban, anyukájuk Brzozka Ági a kórust erősítették. A zenekarban vett részt Siklós Ádám és anyukája Siklósné Pechan Szilvia, Pechan Gellért és apukája. Szabolcs. Hegedűn játszott Kovács Klári, ütőhangszereken Kovács Gábor. Furulyán Kiss Csillag mint együttesünk új tagja működött közre. Örültünk Kulik Lőrinc játékának, aki zongorázik, de erre az alkalomra tanult meg harangjátékon játszani (!), és végül Szöllősi Rékaközreműködésének, aki az előadás értelmi szerzője volt, gitáron játszott és énekelt a műben.

Köszönet illet minden résztvevőt, énekest, hangszerest és a szülőket, akik közreműködtek, támogatták gyermekeiket és az előadás létrehozását. Köszönjük Körmöczi Lacinak a videó felvétel készítését.

Külön köszönjük Attila atyának az ötletet, lehetőséget, támogatást hogy ez a misei közreműködés létrejött. Hálát adunk Istenünknek hogy létre hozhattuk ezt a mise-szolgálatot. Erőt adott a tanuláshoz, az előadáshoz! Köszönjük Istenem!

Pechan Zoltán

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük