Hogyan csalhat a statisztikus?

Augusztus 3-án a csütörtök esti Társaskör keretében Dr. Nagy-György Judit, az SZTE Bolyai Intézete docensének előadását hallgathattuk meg a statisztika alkalmazásának visszásságairól.

Judit az előadás első felében olyan példákat mutatott, amelyek alkalmasak a laikusok szándékos megtévesztésére az adatok meghamisítása nélkül. Láttunk megtévesztő ábrákat, megtudtuk, hogyan téveszthetnek meg bennünket, ha nem tudjuk, mi a különbség a százalék és a százalékpont között, illetve azt is, hogy az emberek jóval több mint fele átlag alatt keres.

Az előadás második felében a kutatásokban alkalmazott hipotézisvizsgálatokról és azokkal kapcsolatos problémákról volt szó. Az előadó rámutatott, hogy ha figyelmen kívül hagyják vagy nem megfelelően értelmezik és kezelik a lehetséges hibákat, akkor hibás következtetéseket vonhatnak le a tudósok akár még pszichológiai, orvosi kutatásokban is, becsapva ezzel saját magukat is.

Egy csokoládéval kapcsolatos kutatásról a saját szerzője által írt leleplező cikken keresztül Judit bemutatta az alapvető problémákat, mint például a gyakran előforduló publikációs torzítást, aminek a lényege, hogy ha csak az érdekes eredményeket publikálják és nem ismétlik meg a kutatásokat, a hibák előfordulásának valószínűsége a tudományos cikkekben jelentősen megnő.

Az idő rövidsége miatt nem került sor minden témára, akit érdekel, ami nem hangzott el, vagy lemaradt az eseményről, meghallgathatja Judit előadását szeptemberben a kutatók éjszakáján.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük