Hit a művészetben

Ezzel a címmel tartott előadást Péterffy Gabi testvérünk január 25-én csütörtök este a Felnőtt katekézis keretében. Felidézte számunkra Szabó Magda író, Bogányi Gergely zongoraművész és Kárpáti Tamás festőművész vallomásait hitük és művészetük összefüggésében.

Kocsis Elemér egykori református püspök a legnagyobb magyar írók egyikének, Szabó Magdának személyes jó barátja volt. Egyik interjújában arról számolt be, hogyan küzdöttek közösen a 80-as évek után az egyházi középiskolák visszaszerzéséért és újjászervezéséért, a templomok rendbe hozásáért.

„Magda különös ajándéka Istennek – vallja a püspök -, az egész magyarság és az egyház számára… emberségével, ahogy Az ajtó című műve mutatja, kezében egy cselédnek az élete is arannyá, egyetemes kinccsé válik…” Beszél arról, hogy Szabó Magda írásai gyógyírt jelentenek annak, akit az a veszély fenyeget, hogy elveszíti magyar kulturális önazonosságát. Emerence, Az ajtó c. regény főszereplője árva cselédlányként felnőve is felismeri a lelkiismeret szavát: a XX. század embertelenségei közt így válik az igaz emberség példájává.

Amikor Szabó Magdát egyházkerülete főgondnokává választják, ezt mondja: „Isten adjon erőt nekünk, hogy fel tudjuk ismerni egymásban a testvért, hogy egymás mellett haladhassunk az emberiség hasznára.”

Bogányi Gergely világhírű zongoraművészünk egy interjúban rendkívül határozottan, egyértelműen nyilatkozik istenhitéről. Állítja, hogy „van egy isteni akarat, egy tökéletes terv minden ember számára, ennek felismerése, megélése maga a tökéletes boldogság.”

Felismerte a Gondviselés meghívását feladatára, ami nem más, mint „A kereszténység melletti kiállás és Magyarország képviselete a világban.” A legnagyobb ajándéknak tartja, hogy beleszületett a keresztény hitbe, és hogy sok olyan inspirációja, élménye volt, amely a hit megélését elmélyítette benne. A szabadakarat isteni ajándékával kapcsolatban ezt mondja: „Az isteni akaratba való belesimulás az egyetlen, a legjobb döntés… az igazi megértés a szívben van, az egy biztos tudás, biztos érzés, egy életforma, maga az élet.”

Kárpáti Tamás Munkácsy díjas festőművész festményeinek igazi kötőanyaga a lélek erejéből táplálkozó hit. Művészetével a teremtésben megjelenő teljességből merít, amelyhez hozzá tartozik az ember esendősége, az emberi lét gyakran ismétlődő drámája. Vallja, hogy a festészet „csodálatos párbeszéd a Teremtővel”. Ennek értelmében művészetének legfőbb jellegzetessége, hogy megjelennek benne a bibliai motívumok, kiemelten Jézus Krisztus és az Evangéliumok. A megváltás-történetben a lélek nagy vállságait festi meg képein.

Az interjúk egy-egy részletének felolvasása, Gabi a művészetek iránti érzékenységét bizonyító magyarázatai, Lucz Ili és Gabi zongorajátéka tette színessé, szórakoztatóvá, mégis elgondolkoztatóvá az estét. Köszönet Gabinak a témaválasztásért, és az est lebilincselő hangulatáért.

Vajtai Éva

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük