Fiatal muzsikusok régizenei koncertje a Teréz templomban

Nagy örömünkre két régizene együttes, az Il Chiaroscuro és a Szegedi Régizenei Műhely remek, jó hangulatú koncertet adott a Teréz anya templomban február 22-én, pénteken este. Műsorukon populáris reneszánsz és barokk művek szerepeltek, a teljesség igénye nélkül: J.S. Bach, Monteverdi, Telemann, Castello, Hotteterre művei.

A mai, rohanó, kompjuterizált világunkban figyelemre méltó és nagy jelentőségű, hogy vannak fiatal muzsikusok, akik a régizene kutatására és előadására tették fel az életüket, a zenei szépség élményét szolgáltatva közönségüknek. A két együttes tagjait egy közös szál köti össze: szinte valamennyien Szegeden, a Zeneművészeti Karon, illetve a Vántus István Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanultak.

Hallgasson bele a koncertbe! Íme egy kis ízelítő:
Az 5. zeneszám:

Válogatás:

Néhányan közülük külföldön is folytattak/folytatnak tanulmányokat pl. a Virtuózok tehetségkutató műsorból ismert Néveri Bence blockflőtés (most Hollandiában tanul), aki meglepetésre bátran odaült a csembaló kistestvére, a spinét mellé is, és ügyesen lekísérte a hegedűs valamint a blockflőtés partnerét. Toldi Orsolya énekművész és férje Podhorszky Gábor barokk gitáros Angliában is tanultak, de ma már itthon élnek és zenélnek az Il Chiaroscuro együttesben, melynek emblematikus tagja még Haramza Klára énekművész, a már említett Néveri Benceés Szíves Márton ütőhangszeres.

A Szegedi Régizenei Műhely tagjai Nemcsics Kinga énekes, valamint Orcsikné Szvetnyik Margit és Tóth Viktória hegedűsök, akik barokk vonóval szólaltatták meg hangszerüket. Veres-Lakos Eszter fából készült barokk fuvolán játszott, Hauck Dávid viola da gambán (a cselló rokona, hat húros) muzsikált, kísért, alapot szolgáltatva a dallamoknak, míg Korcsmáros Réka kobozon pengetett szép harmóniákat.

Istennek hála, hogy a két, lelkes fiatalokból álló régizene együttes összefogott és együtt tették előadásukkal emlékezetessé mindazok estéjét, akik hallhatták őket. A koncert utolsó műsorszáma alatt a templom harangja is – váratlanul – betársult a kvartett muzsikálásába, és percre pontosan akkor csendesedett el, amikor a zene befejeződött. Ez a pillanat nagy derültséget is okozott a hallgatóság körében. Köszönet a szép zenei élményért, visszavárjuk a két kitűnő együttest!

Lucz Ilona
(Fotók: Zámbó Mónika; hangfelvétel: Pétervári Lajos)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük