Chrystus Zmartwychwstał – Krisztus feltámadt!

Chrystus Zmartwychwstał – Prawdziwie Zmartwychwstał!
„Krisztus feltámadt! – Valóban feltámadt!” – szól lengyelül is a húsvéti üdvözlet.

Nagyszombat reggelén a Szent Erzsébet templom adott otthont a Lengyelországban hagyományosnak, itthon újszerűnek mondható programnak, az ételszentelésnek.

Artur Prenkiewicz lengyel minorita szerzetes atya, aki jelenleg Aradon szolgál, a szegedi Felsővárosi Minorita Templomban teremtett hagyományt a szegedi lengyel kisebbséggel karöltve tíz éve, és rendezték meg minden évben nagyszombat reggelén az ételszentelést. Karol Biernackitiszteletbeli konzul és Rotár Krisztina szervezésének köszönhetően nagy népszerűségnek örvendett a kezdetektől a lehetőség, hogy még jobban elmélyítsük, megéljük az ünnep üzenetét, misztériumát.

Idén szép számban, mintegy negyvenen gyűltek össze a hívek, gondosan, húsvéti dekorációkkal, ágakkal, virágokkal tűzdelt kosárkákkal az oltár körül. Artur atya lengyel nyelven áldotta meg az ételeket, külön kitérve a kalácsra, tojásra, sonkára.

Attila atya magyar nyelven foglalta össze az ételszentelés magyar vonatkozásait, hiszen nálunk is volt hagyománya ennek a szép húsvéti szokásnak.

Bízunk benne, hogy lassan vissza-vissza sikerül hozni ezt a fontos, a húsvéti ünnepkörhöz nagyon szépen kapcsolódó szertartást. Köszönjük, hogy az újszegedi hívek és plébánosunk nyitottan és szívesen fogadta be ezt a számunkra nagyon fontos hagyományt!

Brzózka Marek

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük